Růst cen v eurozóně v červnu stagnoval

Brusel - Zrychlení růstu spotřebitelských cen v eurozóně se v červnu nekonalo. Meziroční míra inflace zůstala na květnové úrovni 2,7 procenta, jak dnes informoval evropský statistický úřad Eurostat. Pro finanční trhy není vývoj spotřebitelských cen velkým překvapením, přestože očekávaly mírné zrychlení jejich růstu na 2,8 procenta.

„Detaily ještě neznáme, ale očekáváme, že ceny energií ve srovnání s předchozím měsícem poklesly. Meziroční míra inflace by nicméně i tak měla zůstat spíše stabilní,“ prohlásila ekonomka finanční skupiny Unicredit Loredana Federicová.

Podle ekonomů oslovených agenturou Reuters Evropská centrální banka i navzdory pomalejšímu růstu cen ve srovnání s předchozími měsíci v červenci zvýší úrokové sazby. Růst odhadují na 0,25 procentního bodu na 1,5 procenta.

"Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet tento týden dvakrát naznačil, že ECB je nadále rozhodnuta zvýšit příští týden úrokové sazby," řekl Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight. Dodal, že centrální banka je odhodlaná nadále omezovat riziko případného skokového růstu cen navzdory známkám, že hospodářské oživení eurozóny postupně uvadá a měnová unie navíc trpí problémy v Řecku, Portugalsku a Irsku.