Fórum v Davosu: Bude 21. století čínské?

Davos – Ve švýcarském Davosu startuje Světové ekonomické fórum. Na setkání ekonomických a politických špiček se letos bude mluvit o celé škále obav a problémů, které se vynořují v době, kdy se vyspělý svět stále potýká s dopady minulé ekonomické krize. Organizátoři Světového ekonomického fóra doufají, že debaty poskytnou vodítka pro řešení většiny budoucích těžkostí světové ekonomiky. K nejdiskutovanějším tématům bude v luxusním švýcarském horském letovisku patřit rostoucí politický a hospodářský vliv Číny a relativní úbytek váhy západních mocností. Davoské ekonomické fórum se koná pravidelně od roku 1971.

„Posuny politické a ekonomické moci ze západu na východ a ze severu na jih spolu s rychlostí technologických inovací vytvořily zcela novou realitu,“ uvedl zakladatel a šéf Světového ekonomického fóra Klaus Schwab. „Letos v Davosu se namísto dopadů nedávné krize budeme soustředit na definování této nové reality a diskutovat o tom, jaké společné normy budou zapotřebí, aby nám v této nové době umožnily globální spolupráci,“ dodal.

Jak správně a včas reagovat?

Jedním z klíčových témat na letošním ročníku davoské konference bude správná reakce na krizi. „Potřebujeme přemýšlet o rizicích nejen, abychom mohli odpovídat na události, poté co už proběhly, ale musíme uspořádat naše myšlenky předem, být připraveni,“ zdůraznil ředitel Světového ekonomického fóra Kevin Steinberg. Zároveň zdůraznil, že se ekonomové musí přizpůsobit světu, který je v posledních několika letech velmi reaktivní. „Když se podíváme na četné krize od finanční k sociální a ekonomické, téměř každý selhal,“ poznamenal.

Bavit se o krizi je nyní podle světových ekonomických špiček zbytečné, už je totiž minulostí. Třeba podle Měnového fondu letos světová ekonomika poroste o 4,4 procenta. „Myslím si, že ekonomické oživení je udržitelné. Rozvíjejícím se zemím se daří velmi dobře a začínají se chytat i vyspělé země. Letos můžeme očekávat růst ve výši čtyř a čtyř a půl procent,“ říká ředitel firmy Godrej Industries Adi B. Godrej.

Banky se konečně chtějí oprostit od kritických výčitek

Fórum je také jedinečnou příležitostí třeba pro bankéře, jak se dostat blízko k politikům. Podle evropské verze listu The Wall Street Journal chtějí na kongresu lobovat za zmírnění nebo zrušení finančních regulací. Dokládají to i slova ředitele banky Barclays Boba Diamonda: „Banky si zažily období výčitek a omluv. Myslím, že ta doba už skončila.“

Mezi hlavami států, kterých má letos dorazit kolem třiceti, je například ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Ten dnes přednesl zahajovací projev. Svůj pobyt na fóru ale ruský prezident zkrátí kvůli teroristickému útoku na moskevském letišti Domodědovo. Kvůli stejnému důvodu opozdil svůj příjezd a začal později i se samotným projevem.

Francouzský prezident a předsedající skupiny G20 Nicolas Sarkozy vystoupí ve čtvrtek. Dále zde budou německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron nebo prezidenti Mexika, Jihoafrické republiky a Indonésie. „Čína posílá na davoské fórum největší delegaci v historii, stejně tak Indie,“ podotkla Ludmila Štěrbová z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE.

Davoského fóra se rovněž zúčastní osm zástupců předních světových centrálních bank včetně šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta. Bankéři hodlají lobbovat u politiků za zmírnění nebo zrušení nových nebo uvažovaných regulačních opatření vzniklých v atmosféře všeobecného obviňování bank z vyvolání finanční krize roku 2008.

Davos sklízí kritiku – prý je povrchní

Ludmila Štěrbová z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE

„Davos je unikátní v tom, že zve na jedno setkání do jednoho místa 2,5 tisíce představitelů podnikání, mezinárodních organizací, politiků a akademiků a umožňuje jim otevřít diskusi, výměnu názorů mezi nimi a zároveň umožňuje veřejnosti získat náhled na to, jak se vyvíjí jejich myšlení a jejich záměry.“

Kritici poznamenávají, že diskuse mezi firemními šéfy a novými či staronovými hlavami států bývají často povrchní, zaměřené na nasycení médií a nepříliš informované. Poukazují přitom na loňský Davos, kde účastníci prakticky nijak nereagovali na rodící se dluhovou krizi v Řecku a dalších zemích eura.

První rezolutní mediální projevy však letos přinesl již úvodní brífink. Například podle amerického miliardáře maďarského původu George Sorose mohou současné rozdíly v bohatství jednotlivých zemí vážně rozdělit Evropu. Za vším podle Sorose stojí společná evropská měna, které „místo sbližování ve skutečnosti rozděluje“ a současné problémy prý nepomáhají řešit ani prosazované reformy. „Takže vy teď zavedete novou strukturu, budete mít dvourychlostní Evropu, což ale bude politicky zničující,“ dodal finančník.

Organizátoři na kritiku letos odpověděli tím, že vyčlenili prostor k diskusím i o nepředvídaných rizicích. Letos Světové ekonomické fórum připravilo zprávu, která vytipovává 37 možných globálních rizik od kybernetických válek přes různé pandemie po veřejné nepokoje v důsledku zdražování potravin, které se už projevily v severní Africe a hrozí v Asii.

O bezpečnost se starají tisíce vojáků a policistů

Kvůli bezpečnosti je dějiště fóra obehnané osmnáctikilometrovým plotem. O bezpečnost delegátů se starají čtyři tisíce švýcarských vojáků. Nad areálem krouží armádní helikoptéry. „Děláme všechno proto, aby naši hosté byli v bezpečí. Oproti loňskému roku jsme museli udělat pár změn, ale je to v zájmu bezpečnosti,“ prohlásil šéf místní policie Beat Eberle. Švýcarskou armádu budou bezpečnostní opatření stát kolem 1,5 milionu dolarů.

  • Dějiště Světového ekonomického fóra - švýcarský Davos autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2275/227442.jpg
  • Barclays zdroj: www.comparenow.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1433/143278.jpg
  • Francouzský prezident Nicolas Sarkozy hostem ekonomického fóra v Davosu autor: Anja Niedringhaus, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2275/227419.jpg
  • Bezpečnostní opatření v Davosu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2275/227443.jpg
Vydáno pod