Problémy Sazky zřejmě ovlivní investice do zimních areálů

Špindlerův Mlýn – Velká lyžařská střediska v Krkonoších s napětím očekávají vývoj kolem finanční situace Sazky a Českého svazu tělesné výchovy. Tamní provozovatelé se obávají, že většinovému vlastníkovi ČSTV mohou chybět peníze pro potřebné investice v areálech. Výnosy určené pro zimní střediska by totiž svaz mohl potřebovat na splátky dluhů Sazky. Navíc podnikatel Radovan Vítek potvrdil, že kontroluje čtvrtinu dluhopisů loterijní společnosti.

ČSTV má většinový podíl ve střediscích v Harrachově, Špindlerově Mlýně nebo Peci pod Sněžkou. Zástupci oblíbených lyžařských areálů již otevřeně hovoří o smutném faktu, že peníze na rozvoj lyžařských středisek mohou v budoucnu chybět. „Majoritní akcionář je v takové situaci, že budou potřeba každé finanční prostředky. Určitě se to odrazí do nějakých investic v nejbližší době,“ uvedl ředitel areálu v Peci pod Sněžkou František Vambera.

Prozatím však ředitelé areálů nechtějí nic předjímat. Soustředí se na probíhající sezonu a snaží se pokračovat v rozběhnutých projektech. I kdyby tady byl jiný vlastník, tak je to specifické podnikání. Hory nikdo neodnese. A určitě by se tady ve Špindlu lyžovalo dál. Ve schvalovacím řízení je územní plán Špindlerova Mlýna, kde se počítá s rozšířením sjezdových tratí či doplňováním horských dopravních zařízení. Takže pokračujeme v práci naplno, řekl šéf Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Jasněji o budoucnosti skiareálu by mělo být po 21. únoru, kdy se valné hromady mimořádně sejdou ke schvalování investic na příští sezonu.

Vítek: Sazka beze mne žádnou dohodu neuzavře

Vítek dnes potvrdil, že kontroluje čtvrtinu dluhopisů Sazky. Dodal, že je to bezpečné množství na to, aby zablokoval rozhodnutí valné hromady držitelů dluhopisů, takže bez něj prý společnost žádnou dohodu s nimi neuzavře. Uvedl to dnes server Hospodářských novin iHNed.cz.

V úterý uvedl server Česká pozice, že Vítek koupil dluhopisy Sazky ve výši 12 milionů eur (zhruba 290 milionů korun) od UniCredit Bank a že tak kontroluje zhruba 25 procent dluhopisů Sazky.

Vlastníci velkých krkonošských středisek
Zdroj: ČT24