Fed stále stojí o nákupy dluhopisů

Washington - Centrální banka USA (Fed) bude nadále pokračovat ve svém programu nákupu dluhopisů v hodnotě 600 miliard dolarů (10,6 bilionů Kč), kterým se snaží podpořit domácí ekonomiku. Americká ekonomika sice pokračuje v oživování, avšak ekonomický růst není natolik silný, aby snížil vysokou nezaměstnanost, uvedla banka v dnešním prohlášení.

Měnový výbor na závěr svého prvního zasedání v novém roce uvedl, že neplánuje žádné změny v programu a jeho rozhodnutí bylo jednomyslné. Výbor má nové členy, mezi nimiž jsou i dva úřednici, kteří dříve nákup obligací kritizovali, protože by podle nich nákupy mohly nakonec zvýšit inflaci nebo podnítit spekulativní nákupy aktiv, jako akcií.

Nákup obligací má snížit úroky z úvěrů a zvýšit ceny akcií, což má nakonec vést ke zvýšení výdajů a podpoře ekonomiky. Balíček daňových úlev, který vstoupil v platnost tento měsíc, zmírnil tlak na Fed, a ten tak nemusí tolik stimulovat ekonomický růst prostřednictvím nákupu obligací. Spotřebitelům díky novým opatřením zůstane více peněz na utrácení.

Hodnocení ekonomiky Fedem je téměř stejné jako na posledním zasedání v prosinci. Banka spíše bagatelizuje poslední zlepšení ekonomiky, včetně růstu výdajů spotřebitelů a vyšší výroby v továrnách. Fed poznamenal, že ekonomické oživení pokračuje, ale tempo růstu není dostatečná na to, aby výrazně zlepšilo podmínky na trhu práce.