Saab prodal reality a čeká na obnovení provozu

Stockholm – Švédská automobilka Saab prodala za 28 milionů eur (zhruba 683 milionů korun) polovinu majetku konsorciu švédských realitních investorů v čele s firmou Hemfosa Fastigheter AB. Už minulý týden získal třicetiprocentní podíl v automobilce investor z Číny. Získala tak další peníze na provoz. Výrobu však automobilka zatím neobnoví, protože se nejprve musí dohodnout s dodavateli, kterým dluží za předchozí dodávky.

Majitel Saabu, firma Swedish Automobile dříve známá jako Spyker Cars, v úterý podepsala dohodu o prodeji podílu 50,1 procenta v dceřiné společnosti Saab Automobile Property konsorciu vedenému švédskou realitní firmou Hemfosa. Divize vlastní výrobní závod Saabu ve městě Trollhättan na jihozápadě Švédska. Podle dohody má kupující opci na koupi dalších akcií. Dohodu ještě musí schválit švédské a evropské regulační úřady a Evropská investiční banka.

Saab bude prodané továrny dál využívat, v příštích 15 letech si je bude od kupujících pronajímat. Výroba má kvůli dluhům vůči dodavatelům součástek prodlevy už od dubna. Ani teď, po zprávě o možném prodeji není jisté, kdy továrna obnoví provoz naplno. „Od doby, co začali manipulovat s našimi platy, tu všichni pracujeme pod obrovským tlakem. Jestli nám příští měsíc přijdou peníze, to pořád nikdo neví,“ říká zaměstnanec Saabu Stefan Carlsson.

Stefan Lofven, šéf odborů IF Metall

„Tohle jsou dva různé dílky skládačky. Auta byla prodána Číňanům a teď, s prodejem majetku, jsme realizovali dvě krátkodobá opatření. Pokud všechno bude fungovat, jak má, mělo by dojít na výplaty zaměstnancům a snad i dodavatelům.“

Saab získal překlenovací úvěr

Saab navíc dnes uvedl, že si zajistil překlenovací úvěr 25 milionů eur (přes 600 milionů korun) od investičního fondu Gemini. Získat rychle peníze na platy zaměstnanců a splacení některých dluhů by mohla Saabu pomoct i nedávná objednávka od neznámé firmy z Číny, která za necelých 600 aut slíbila zaplatit 13 milionů eur. Peníze by automobilka mohla mít už tento týden. Výrobu však neobnoví dřív, než se dohodne s dodavateli, kterým dluží.

Saab
Zdroj: ČT24/Saab