Krize je za námi, ozývá se z Davosu

Davos – Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu se ozývají hlasy, že dluhová krize eurozóny, která v posledním roce otřásá finančními trhy i důvěrou v celý projekt společné evropské měny, se už nezhoršuje. Na trzích sice přetrvává nejistota, pominuly ale už pochybnosti, zda eurozóna přežije.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v panelové diskuzi řekl, že už v eurozóně žádnou krizi nečeká. Členské státy podle něj dostaly lekci a teď pracují na sjednocení své hospodářské a sociální politiky. „Neočekávám žádné další šoky. Myslím, že euro bude stabilní,“ řekl. 

Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová vyzvala finanční trhy, aby proti eurozóně nespekulovaly, protože všechny země jsou na správné cestě fiskální konsolidace. „Myslím, že eurozóna má to nejhorší za sebou. Nespekulujme proti Evropě a nespekulujme proti eurozóně,“ uvedla ve zjevné narážce na postoj spekulantů na burzách. 

Bankéři očekávají, že evropští lídři v nadcházejících týdnech učiní rozhodné kroky na podporu eurozóny a jednotlivých členských zemí, které mají potíže. Podle nich je třeba zavést tvrdá úsporná opatření a strukturální ekonomické reformy. 

Jejich součástí by mělo být zvýšení úvěrové kapacity záchranného fondu eurozóny (EFSF) a zpřesnění pravidel využití jeho prostředků. Prodloužit by se mohla i doba splatnosti půjček pro Řecko a Irsko. Přísnější budou zřejmě i pravidla fiskální disciplíny a jejich vymahatelnost. 

Guvernér německé centrální banky Axel Weber navrhl prodloužit záchranné půjčky pro Irsko a Řecko až na 30 let. V současné době platí, že Irsko má půjčku splatit do sedmi let a Řecko už do tří. Pokud by tento návrh prošel, výrazně by se snížilo riziko, že by tyto země musely později sáhnout k restrukturalizaci dluhů.