ČSSD chce na firmy uvalit až 30procentní daň

Praha – Sociální demokraté chtějí zvýšit daně firmám ze současných 19 procent na 21 procent a pro velké korporace zavést další sazbu ve výši 30 procent. Daňový systém by podle nich měl být předvídatelný a neměl by se skokově měnit, jako tomu bylo například se zavedením superhrubé mzdy. Zintenzivnit by ČSSD chtěla také boj s daňovými úniky.

„Rozdělení daňového břemene musí být férovější,“ zdůraznil stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. Daně by se podle něj neměly přesouvat na středně a nízkopříjmové skupiny. Napomoci by tomu mělo obnovení daňové progrese a také zvýšení daně pro firmy. „Je to jedna z mála rozumných cest, jak se může Česká republika podílet na obrovských ziscích, které jsou v těchto oblastech na trhu ČR dosahovány,“ uvádí ČSSD ve svém materiálu. Na druhou stranu by strana chtěla zavést určité daňové úlevy na některé ekologické výdaje.

Krom toho by ČSSD podpořila také zavedení daně z finančních transakcí, o které se uvažuje na půdě Evropské unie. „Pokud by tato daň byla zavedena, tak by podle některých odhadů 80 procent této daně bylo v Evropě vybíráno ve Frankfurtu a v Londýně, protože tam těch transakcí probíhá nejvíc. Na druhé straně z hlediska EU by to byla ideální forma příjmu a nemuselo by tam probíhat to, co probíhá teď, to znamená nějaký konflikt mezi tím věnovat peníze do evropského rozpočtu a domácím užitím,“ podotkl Mládek.

Brífink ČSSD k daňové otázce (zdroj: ČT24)

Stanislav Kázecký ze svazu průmyslu a dopravy

„My se samozřejmě s ČSSD shodneme v tom základním cíli – to je konsolidace veřejných financí, odstraňování korupce a podobné věci. Pokud jde o cesty, jak k tomuto cíli dojít zvláště v oblasti daňové reformy, což je ten hlavní prostředek, jak konsolidovat veřejné finance, tak tam máme na některé věci různé názory.“

Sociální demokraté by chtěli snížit deficit pod 3 procenta hrubého domácího produktu do roku 2013. Vyrovnaných veřejných rozpočtů by potom chtěli dosáhnout do roku 2017. Vláda premiéra Petra Nečase chce k vyrovnaným rozpočtům dospět o rok dříve, v termínu, kdy schodek rozpočtu sníží pod 3 procenta, jak požaduje Evropská unie, se s ČSSD shoduje.

Stanislav Kázecký
Zdroj: ČT24