Ministerstvo chce zrušit zákon o významné tržní síle

Praha – Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zrušit zákon o významné tržní síle, který reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Na pražské konferenci špiček českého maloobchodního trhu Retail Summit to řekl ministr Martin Kocourek. Zákon začal platit teprve před rokem, podle Kocourka je jeho uplatňování v praxi problematické. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškodil jejich vztahy s dodavateli. Potravináři si naopak pochvalují, že po zavedení zákona se chování řetězců vůči nim zlepšilo.

Kocourek připomněl, že zrušení zákona o významné tržní síle a zapracování některých jeho částí například do zákona o ochraně hospodářské soutěže doporučila podnikatelská rada, meziresortní komise tvořená zástupci ministerstev financí, průmyslu a obchodu a zemědělství a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pro tuto variantu řešení se vyslovila také Národní ekonomická rada vlády a nezávislí odborníci. „Předpokládám, že tyto legislativní změny (zrušení zákona o významné tržní síle a zapracování některých jeho ustanovení do jiných zákonů) budou hotové do poloviny roku,“ uvedl Kocourek.

Zákon měl ochránit české dodavatele před velkými řetězci. Už rok jim totiž nařizuje, že musí do 30 dnů zaplatit zboží a jeho cena nesmí být nižší, než za jakou ho koupily. „Hlavně se nám nelíbila forma regulace, která se vztahuje jenom na některé obchodní subjekty,“ dodala děkanka Fakulty mezinárodních vztahů na VŠE Dana Zadražilová.

Martin Kocourek:

„Zákon začal platit právě před rokem, ale jeho aplikace stále přináší problémy především proto, že řada jeho ustanovení není zcela jasná. Odborníci varují, že v důsledku povede k opačným výsledkům, místo ochrany budou prodejci volit spíše dodávky ze zahraničí“

Kocourek se dále věnoval hlavně pohledům ministerstva průmyslu a obchodu na maloobchod v České republice a otázkám jednotného trhu Evropské unie. „Z našeho pohledu přináší obchod jednu z největších částí hrubé přidané hodnoty v našem národním hospodářství. Základním trendem, který je v Česku evidentní, je podle něj globalizace. Jako důkaz naší globalizace lze uvést, že pět řetězců z naší top dvacítky v České republice patří do světových top třicet,“ řekl.

Společný evropský trh - minimum překážek

Evropská komise nyní přišla se zhruba 50 návrhy, které mají vést k oživení unijní ekonomiky a tvorbě nových pracovních míst. Konečný seznam komise projedná s jednotlivými národními vládami, u té české by však mohla narazit - hlavně v sociální a daňové oblasti. „Budeme analyzovat i studie, které hovoří o tom, že by se měly sjednotit základy výpočtu daní u podnikatelů,“ uvedl náměstek ministra Martin Tlapa.

Ministerstvo průmyslu a obchodu považuje za hlavní prioritu myšlenku jednotného duševního vlastnictví. To znamená například společná pravidla pro udělování patentů. Unie by také měla zavést směrnici o službách na vnitřním trhu a elektronickém obchodování. „Tam je zatím spousta bariér k tomu, aby firmy, podniky, občané mohli nakupovat a prodávat prostřednictvím elektronických médií, ať už je to elektronický podpis, tak i záruky, které se řeší při elektronickém obchodování,“ komentoval Tlapa.

K připravovanému jednotnému trhu se mohou do konce února vyjádřit i širší veřejnost a podnikatelé. Po skončení konzultace představí Evropská komise konkrétní seznam prioritních kroků, které by měly být dokončeny do konce roku 2012.

Konference Retail Summit navazuje na předchozích úspěšných 16. ročníků tradiční konference o rozvoji obchodu. Loňského ročníku se zúčastnilo více než 850 členů českého maloobchodního trhu. Konference, která bude probíhat i zítra, by měla odpovědět na několik základních otázek. Například na to, jak se bude tuzemským obchodníkům dařit v příštích letech, na co se mají připravit a jaké trendy v oblasti nakupování nás čekají. Celá akce je připravena ve spolupráci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, VŠE Praha a společnosti Blue Events.