Účast na burze může síti Zynga přinést až 2 miliardy dolarů

New York – Síla provozovatele populárních „facebookových“ her FarmVille či Mafia Wars, společnosti Zynga, se začíná projevovat i ve světě burzovních trhů. Primární nabídka totiž může síti přinést 1,5 až 2 miliardy dolarů (asi 40 miliard korun). Celkově tak primární nabídka může ocenit podnik až na 20 miliard dolarů. Podle zdroje by Zynga mohla předložit patřičné dokumenty regulátorům již dnes.

Prvotní nabídka Zyngy bude další v řadě firem ze sociálních médií, které se na burze snaží využít poptávky. Předpokládá se, že Zynga pustí na trh jen malý podíl svých akcií, proto by nabídka mohla ocenit celý podnik až na 20 miliard dolarů. Předpokládá se, že hlavním upisovatelem emise bude Morgan Stanley. Asistence při nabídce se očekává také od bank Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Barclays a JPMorgan, uvedl zdroj. Odmítl být jmenován, protože informace zatím nejsou veřejné. Banky i Zynga se k informacím odmítly vyjádřit.

Nabídce akcií Zyngy předcházel burzovní debut americké sítě LinkedIn a čínské Renren. Zatímco LinkedIn se dnes obchoduje za více, než byla cena při nabídce, Renren ztratila od nabídky zhruba polovinu tržní hodnoty. Někteří investoři předpokládají, že si Zynga povede lépe než LinkedIn díky stabilnímu toku příjmů. Před několika měsíci odhadli analytici Sterne Agee roční tržby Zyngy na miliardu dolarů a dnes podle nich může být příjem podniku ještě vyšší.

Zynga je největším vydavatelem her na Facebooku a její příjmy plynou hlavně z prodeje virtuálních položek do her. Na svých stránkách má měsíčně přes 215 milionů aktivních uživatelů. Může využít rostoucí nespokojenosti investorů s tradičními dodavateli videoher, jejichž akcie v posledních letech klesaly. Analytici ale zároveň varují před vrtkavostí odvětví, kde se obliba může stočit ke hrám rivalů a akcie firmy můžou jít dolů, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod