Koruna nejsilnější od listopadu 2008

Praha - Během odpoledního obchodování zpevnila česká měna vůči euru na nejsilnější úroveň od listopadu 2008, kolem 17:00 posílila podle údajů serveru Patria Online až na 24,07 koruny za euro. Vůči dolaru si polepšila na 17,45 koruny za dolar. Dolar se kolem 14:30 obchodoval na 1,379 dolaru za euro.

„Celý region momentálně profituje ze situace na hlavních trzích, kde sledujeme vyšší zájem o riziko - i evropské akcie přes den dál posilují,“ komentuje situaci kolem české měny analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Navíc podle Jana Vejmělka z Komerční banky se krátkodobě zvyšuje pravděpodobnost posílení koruny pod úroveň 24 Kč/EUR. Trend by podle něj mohl zastavit případný komentář na čtvrtečním zasedání bankovní rady České národní banky: „Zároveň budeme čekat na novou inflační prognózu včetně prognózy vývoje kurzu z dílny ČNB.“

Na vzestupu i polská a maďarská měna

Současně Vejmělek upozornil, že ještě výraznější vzestup dnes zaznamenal polský zlotý a maďarský forint. Náladu v regionu povzbudila příznivá data z průmyslového sektoru, doplnil. PMI index průmyslové aktivity za celou eurozónu za leden byl proti dříve zveřejněnému rychlému odhadu revidován k lepšímu.

Lednový index nákupních manažerů a informace ministerstva financí o vývoji státního rozpočtu mají na kurz koruny jen malý vliv, i když další nárůst indexu nákupních manažerů je jistě pozitivní zprávou, uvedl Vlk. Přebytek státního rozpočtu v lednu klesl na 10,6 miliardy korun.