Poslanci dnes jednali o dluhopisech a zemědělské půdě

Praha - Tématem druhého dne prvního letošního jednání Poslanecké sněmovny byly především ekonomické body. Poslanci například vyslechli  zprávu o finanční stabilitě nebo zprávu o inflaci. Současně schválili vládní návrh na vydání státních dluhopisů za 132 miliard korun na krytí letošního schodku státního rozpočtu. Poslanci se přiklonili i k návrhu, který má umožnit cizincům nakupovat v tuzemsku zemědělskou půdu, a návrh ČSSD na omezení lichvy naopak zamítli. Po hodinových diskusích o povinnosti bohatých dokládat původ svého majetku sněmovna své jednání do čtvrtka přerušila.

Poslanci podpořili mimo jiné návrh, který zvyšuje příjmy i výdaje státního rozpočtu shodně o 11,7 miliardy korun, jeho schválený schodek se tím pádem nemění. Důvodem je schválené omezení podpory výroby elektřiny ze slunečních zdrojů. Stát fotovoltaiku zdanil, zvýšil některé poplatky, čímž navýšil svoje příjmy, a na druhé straně o to zvýší své výdaje, pomocí kterých chce omezit zdražení elektřiny.

Sněmovna podpořila vydání dluhopisů za 132 miliard

Zástupci dolní komory Parlamentu v prvním čtení podpořili i návrh zákona, který počítá s vydáním státních dluhopisů v objemu 131,6 miliardy korun na krytí schodku letošního státního rozpočtu. Schválený rozpočet počítá se schodkem 135 miliard korun, rozdíl chce vláda vyrovnat jinými způsoby. Dluhopisy mají mít splatnost až 55 let.

Sněmovna schválila ve zrychleném projednávání vládní návrh novely, která upravuje působnost České národní banky (ČNB) jako součásti nově vzniklého evropského systému dohledu nad finančním trhem. Předloha nyní zamíří do Senátu. Evropská unie vytvořila systém dohledu v reakci na globální finanční krizi.

Na programu byla i novela devizového zákona, kterou v prvním čtení sněmovna podpořila. Vládní novela má umožnit občanům členských států EU nakupovat v tuzemsku zemědělskou půdu. Zákaz jejího prodeje si vyjednalo Česko při vstupu do EU s tím, že výjimka skončí letos v květnu 2011. Dosud podle zákona cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí. Desítky tisíc hektarů české zemědělské půdy však již dnes vlastní zahraniční právnické osoby, které mají v ČR sídlo.

ČSSD ve sněmovně neuspěla s návrhem proti lichvě

Návrh na omezení lichvy a nevýhodných spotřebitelských úvěrů sociální demokracii neprošel. Sněmovna jí ho hlasy koaliční většiny vrátila k dopracování, což však má v praxi stejný dopad jako zamítnutí. ČSSD například navrhovala, aby celkový objem sjednaných smluvních pokut nesměl překročit objem poskytnutého úvěru. Návrh počítal také s omezením nejvyšší možné roční procentní sazby nákladů. Jde o takzvanou RPSN, která představuje objem plateb od dlužníka k věřiteli nad rámec samotné jistiny. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil dnešní rozhodnutí sněmovny za smutné. Kritizoval vládu za to, že sedm měsíců od voleb nebyla schopna předložit jediný návrh na omezení lichvy.

Zatím se zdá, že se sociálním demokratům nepodaří prosadit ani návrh, aby bohatí museli dokládat původ svého majetku. Proti se postavili koaliční poslanci. Podle nich je návrh v rozporu s listinou práv a bylo by možné jej obcházet. K odhalení nezákonně nabytého majetku by prý stačilo více využívat platné zákony. Sněmovna dnes o osudu návrhu po necelé hodině debat nerozhodla a své jednání do čtvrtka přerušila.

  • Budova ČNB autor: Václav Šedý, zdroj: ČNB http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/26/2504.jpg
  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2020/201915.jpg