Eurest nasytil své strávníky už tisíci vagony brambor

Praha – Příchod společnosti Eurest na český trh odstartoval revoluci v závodním stravování. Nebylo už potřeba nosit si s sebou do jídelny vlastní lžíci a utírat si ušpiněnou pusu od jídla do rukávu, nové závodní restaurace nabídly vlastní příbory a ubrousky. Zatímco v devadesátých letech společnost Eurest v České republice své vývařovny hotových jídel teprve rozjížděla, v lednu letošního roku u nás otevřela svou již 328. restauraci. Dnes se její působnost v Česku spojuje především se závodním a školním stravováním, ve světě nabízí ale i další služby.

První restaurace s logem Eurestu byla v České republice otevřena v roce 1991, a to v podniku Rudý Letov v Praze v Letňanech. Bylo to u nás poprvé, co se zde objevila společnost, která se specializovala na poskytování služeb v oblasti závodního stravování. „S Eurestem k nám přišla opravdová revoluce, nikdo nepotřeboval ešusy a vlastní příbor. Navíc si každý mohl vybrat jídlo až na místě,“ s nadšením popsal autor první reportáže o Eurestu pro tehdejší Československou televizi Ota Černý.

Historie firmy Eurest sahá až do sedmdesátých let minulého století, kdy byla založena ve Francii. V roce 1996 se Eurest stal součástí britské skupiny Compass Group, jejíž součástí je dodnes. Skupina se chlubí ročním obratem 430 miliard, a stala se tak největší stravovací společností na světě.

Eurest si své kuchaře vychovává sám

Společnost Eurest se pyšní i vlastním kuchařským studiem, své kuchaře si sama vychovává. Každý z nich musí alespoň tři dny v roce v přípravném studiu strávit a předvést, co umí. Firma se soustředí na zdravé stravování a využívá surovin, které jsou u nás dostupné. „Nemáme tendenci zásobovat Eurest globálně, využíváme hlavně místní suroviny,“ vysvětlil ředitel společnosti Compass Group pro střední a východní Evropu Miroslav Šole.

Miroslav Šole, ředitel společnosti Compass Group pro střední a východní Evropu
Miroslav Šole, ředitel společnosti Compass Group pro střední a východní Evropu
Více fotek
  • Miroslav Šole, ředitel společnosti Compass Group pro střední a východní Evropu autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229188.jpg
  • Tisková konference k 20 letům Eurestu v ČR autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229184.jpg
  • Raut na tiskové konferenci Eurestu autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229198.jpg

Šole: Po našich knedlících byste tisíkrát vyšplhali na Everest

V dnešní době vlastní společnost Compass Group už 42 tisíc restaurací Eurest po celém světě. „Za dobu své existence se u nás najedla už miliarda Čechů, špagetami bychom spojili Zemi s Měsícem, naše talíře s jídlem pětkrát obkroužily rovník, zpracovali jsme 16 tisíc vagonů brambor a po našich knedlících byste tisíckrát vyšplhali na Mount Everest,“ řekl Šole.

Compass Group zajišťuje občerstvení například při předávání filmových Oskarů v Los Angeles, připravuje raut pro udílení hudebních cen Brit Awards v Londýně nebo se stará o pohoštění během tenisového Wimbledonu. Uzavřela i nadnárodní smlouvy se společnostmi Google, Microsoft, IBM, Philips nebo Nokia. Její největší chloubou je udělení hvězdy Michelin její restauraci Rhodes v Londýně.

Předkrmy
Předkrmy
Více fotek
  • Předkrmy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229187.jpg
  • Nápoje na tiskové konferenci Eurestu autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229183.jpg
  • Ceny před 20 lety autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2292/229179.jpg