Několik zemí unie obnoví obchod s povolenkami

Brusel - Obchodování s emisními povolenkami se opět pomalu rozjíždí. V pátek jej obnoví několik zemí Evropské unie, jak dnes informovala Evropská komise. Transakce byly v celé unii kromě omezeného množství operací pozastaveny 19. ledna v reakci na hackerské útoky na registry v několika státech včetně České republiky. Česko však mezi nimi na rozdíl od Slovenska není. Provozovatel českého registru, společnost OTE, naopak Evropskou komisi vyzval, aby obnovení obchodování ještě zvážila. Opatření k zajištění zcizených povolenek totiž ještě nejsou u konce a vyšetřování tak může být zmařeno.

Obchodování má být obnoveno mimo jiné v Británii a Německu, kde byla většina povolenek ukradených z českého registru nalezena. Podle Jiřího Šťastného, ředitele OTE, který český registr provozuje, může otevření britského a německého registru zmařit dosavadní vyšetřování.

„Nemám zprávu o tom, že by britská či německá justice povolenky na tamních účtech zajistila. Pokud se tedy rejstříky skutečně otevřou, ukradené povolenky budou putovat dál. Dosavadní vyšetřování policie i naše tak bude zmařeno,“ postěžoval si Šťastný.

Otevření evropského trhu může zmařit návrat českých povolenek

Podle něj se bez zajištění ukradených povolenek a znovuotevření trhu výrazně zkomplikuje záměr policie vrátit ukradené emisní kredity na účty jejich původních majitelů: „Jestli Evropské komisi nevadí, že se do oběhu znovu dostane dávka kradeného zboží, je to s podivem.“

Podle dnešního prohlášení komise předložily Francie, Německo, Nizozemsko, Slovensko a Británie dostatečné záruky, že jejich registry splňují minimální bezpečnostní požadavky. Evropská komise v příštích dnech očekává zprávy i od dalších zemí a po jejich zhodnocení 24 hodin před otevřením registru o tom bude informovat. Český provozovatel OTE ale uvedl, že zprovoznění jednotlivých rejstříků však není jen záležitostí jejich bezpečnosti. Je prý také „otázkou zdraví či nezdraví celého mechanismu a také důvěry v tento mechanismus vložené“.

V lednu zmizelo v Česku ze šesti účtů obchodníků s povolenkami v registru OTE 1,306 milionu povolenek. Kvůli neoprávněným manipulacím pak byl registr uzavřen a registry uzavřely také další evropské země. Evropský správce zastavil všechny transakce s povolenkami. Podle nedávného prohlášení ředitele OTE Jiřího Šťastného zůstane český registr uzavřen ještě několik týdnů.

Energetika
Zdroj: ČT24
Vydáno pod