Krmivo s dioxiny se mohlo dostat do ČR, Němci to tajili

Berlín – Dioxinová aféra nekončí. Tentokrát se do České republiky málem dostal rostlinný tuk, který obsahoval dioxiny a ze kterého se právě kontaminované krmivo pro prasata a drůbež vyrábělo. Plány německým firmám ale překazili kontroloři ještě na hranicích. Agrární komora však varuje, že kontroly dovážených krmiv do Česka jsou jen namátkové. Veterinární správa ale Čechy uklidňuje. Žádné kontaminované krmivo se prý za hranice Německa nedostalo.

Dodávka stejného krmiva mířila i do Dánska, Holandska, Polska a Velké Británie. Ani do těchto zemí se ale zásilka nedostala. Vše se stalo už v prosinci. Tenkrát ale německé úřady příměsi s dioxinem v tichosti zlikvidovaly. Do cílových zemí se přitom informace dostala až nyní. „Nikdo nemůže vyloučit, že než toto zjistili a krmivo zadrželi a zlikvidovali, že se určité množství k nám nevozilo,“ tvrdí prezident Agrární komory Jan Veleba.

Dioxiny prý ale Česku nehrozí

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Poradce pro výživu zvířat a krmiv Jiří Zedník:

„Já si myslím, že to je dostatečné. Z Německa se k nám krmiv moc nedováží. Dá se říct, že to je v jednotkách procent z celkového objemu.“

Paradoxem přitom je, že se kontroly po vypuknutí dioxinové aféry zpřísnily především na české straně. Česká veterinářská správa ale spotřebitele i zemědělce uklidňuje s tím, že doteď zkontrolovala 41 ze 44 podezřelých vzorků masa a vajec. „V žádném z nich nebyl překročen stanovený limit na dioxiny,“ tvrdí mluvčí Státní veterinární správa ČR Josef Duben.

Celá kauza se ale prodražila. Testování jednoho vzorku totiž stojí přes 20 tisíc korun a trvá několik dní. „Když si to přepočteme, tak už to stálo přes milion korun,“ dodává Duben.

Čechy děsí i jiné potraviny

Kromě dioxinu ale Česko děsí i jiné rakovinotvorné látky v potravinách. Kontroly totiž v jídle běžně odhalují třeba hliník nebo aflatoxin. Kontroloři kvůli škodlivým látkám zastavili například dovoz citrónů z Turecka, tuňáka ze Srí Lanky, nudlí z Číny nebo pistácií z Iránu a Turecka.