Realitní kanceláře umějí Čechy dobře napálit

Praha - Hypoteční trh v posledních měsících loňského roku pookřál a spolu s ním i ten realitní. S větším počtem obchodovaných nemovitostí ale přibývá také problémů. Společně na ně teď upozorňuje sdružení Spotrebitel.net a Asociace realitních kanceláří (ARK). Jenže lidé berou jejich varování na lehkou váhu a smlouvy nečtou. Jenže tím nejzákladnějším pravidlem tady je, že co je psáno, to je dáno.

„Ústní prohlášení realitních makléřů o tom, že všechno se dá změnit, je to nezávazné, je to potřeba podepsat rychle, by lidé neměli brát v potaz,“ tvrdí právník Miroslav Huml ze sdružení Spotrebitel.net. Smlouvy často obsahují ujednání o nemalých zálohách. Lidé pak o ně přicházejí vlastní vinou. Nejčastěji to probíhá tak, že začne klient s realitní kanceláří o koupi nemovitosti jednat dříve, než si vyřídí hypotéku.

Předseda ARK ČR Jan Borůvka:

„Třeba zjistím, až zpětně, že na zálohu jsem měl, ale pak jsem nesehnal peníze třeba na celou nemovitost, a mně potom třeba propadne i ta záloha.“

Realitní kanceláře vydělávají na klientově důvěře

Sdružení Spotřebitel.net tvrdí, že některé kanceláře čekají, až se zákazník napálí a vysoké zálohy nastavují schválně. Ještě jednodušší technikou je nechat si podepsat exkluzivní prodej nemovitosti, tedy právo být výhradním prodejcem nemovitosti. Když klient narazí na nepoctivou kancelář, její právníci o prodej nebudou nejspíš vůbec usilovat. Vyčkají, až klientovi dojde trpělivost a podá si vlastní inzerát. Pak ukážou na smlouvu a vlastník nemovitosti musí zaplatit vysokou pokutu.

Podle odborníků vězí hlavní problém v tom, že je v tomto ohledu česká legislativa nedostačující. „Legislativa jako taková u nás, je velmi, velmi benevolentní v této oblasti. Jinými slovy - jedná se o volnou živnost. A volná živnost - tu může dostat každý, kdo o ní požádá,“ vysvětluje Borůvka. Poznat kvalitního makléře je navíc těžké. Vodítkem však může být například členství v profesní asociaci nebo různé certifikáty. V praxi je prý ale nejúčinnější spolehnout se na osobní reference známých.

Bydlení
Zdroj: ČT24