Majitel Exim Tours: Cestovky trápí arabské bouře i příliš malá letadla

Praha - Loňský rok byl pro cestovní kanceláře obtížný, největší cestovní kancelář na českém trhu, Exim Tours, přesto ohlásila nárůst zisku. I když se mu tržby propadly o dvě stě milionů, zisk po zdanění meziročně stoupl o sedm milionů a dosáhl 141 milionů korun. Co hraje klíčovou roli v hospodaření Exim Tours a co cestovku i celý trh čeká letos? Na to exkluzivně pro Ekonomiku+ ČT24 odpovídal majitel Exim Tours Ferid Nasr.

„Prvních sto cestovek nevydělá dohromady tolik jako Exim,“ řekl České televizi Ferid Nasr, zakladatel, ředitel a majoritní akcionář cestovní kanceláře. „Exim působí i v Polsku, v Maďarsku a na Slovensku. Když jdu nakupovat, nakupuju ve velkém, to je moje výhoda,“ vysvětlil.

Nasr se také netají tím, že občas jde s cenou zájezdů i pod náklady – proto, aby vyřadil konkurenci. Na otázku, kterou konkurenci v jakých destinacích se mu podařilo „vyšachovat“, ale odpovědět nechce. Tvrdí, že konkurenční katalogy nesleduje, jejich ceny nezná, ale prostě ví, že „určité ceny konkurenční firmy prostě udělat nemůžou“.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Letos ovlivní hospodaření nepokoje

Doznívající ekonomická krize, chystané nebo už probíhající reformy v mnoha zemích, vysoká cena ropy a islandská sopka chrlící prach - to byly nejdůležitější faktory, které v loňském roce ovlivnily činnost cestovních kanceláří. Klesl počet turistů a většině organizátorů turistických zájezdů se logicky zhoršily i provozní výsledky. To platí i pro Exim Tours, kterému poklesl loni meziročně provozní zisk ze 123 na 60 milionů korun. S Eximem loni cestovalo 263 tisíc klientů.

Ani letošní rok nebude pro mnohé cestovní kanceláře lehký. Hned začátkem roku nabouraly plány cestovek nepokoje v afrických zemích. Podle Nasra se už ale situace v Tunisku a Egyptě, který patří k nejdůležitějším destinacím, kam vozí turisty, uklidnila. „Byla to normální revoluce jako u vás v roce 1989,“ říká šéf Eximu. Zájem o zájezdy sice zase roste, přesto ale nepočítá s tím, že by letošní prodeje do těchto dvou destinací dosáhly víc než 70 nebo 80 procent loňské úrovně. Dosavadní ztráty odhadují v Eximu na desítky milionů korun.

Část zájmu turistů se přesunula ze jmenovaných destinací do jiných zemí, především do Turecka, kde se podle Nasra podařilo zajistit „nějaké dodatečné kapacity“.

Kdyby se našel bonitní kupec, Nasr by Exim prodal

V souvislosti s Exim Tours se před nedávnem hovořilo o možném prodeji cestovní kanceláře. Ferid Nasr k tomu České televizi řekl, že kdyby našel vhodného kupce, který nabídne tolik, kolik si představuje, prodal by. A na kolik si Exim cení?

„Cestovní ruch je transparentní. Když se prodávají cestovní kanceláře, počítá se zisk krát pět až jedenáct a dostanete cenu cestovky,“ vysvětluje majitel Eximu.

Kdyby se naopak naskytla vhodná příležitost, Exim by podle Nasra některou konkurenční cestovku koupil. Žádná taková jednání ale teď neběží.

Chybí velké letadlo

V loňském roce vyměnil Exim Tours svého dopravce – přešel se svými klienty od společnosti ČSA (dnes dceřiná společnost ČSA HolidaysCzech Airlines) k Travel Service. Ferid Nasr to zdůvodňuje tím, že v ČSA nebylo úplně jasné, jak to bude dál, jestli se bude privatizovat, nebo ne, a nebylo podle něho ani s kým jednat. „Travel Service pak vyhrál nejenom díky cenám, ale také proto, že s ním děláme i na slovenském a na maďarském trhu, což ČSA nemohly nabídnout,“ říká Nasr.

Rád by uzavřel smlouvu s někým, kdo nabídne větší letadlo, se kterým by se dalo bez mezipřistání létat do exotických destinací. „Bohužel s tím teď nikdo nepočítá. Větší letadla pro tenhle trh, to je problém, nedá se zajistit, aby se naplnila po celý rok; nejsme tak velcí jako Německo. V Rakousku taky nenajdete přímé lety na Kubu, musíte létat z Německa,“ uvedl Nasr.

Podle šéfa Eximu jsou dalším velkým a s tím souvisejícím problémem kanadská víza. Pokud by nebyla vízová povinnost, mohlo by například i menší letadlo na Kubu mít jen jedno mezipřistání právě tam. V současnosti je ale podle Nasra nutné mezipřistávat dvakrát na jiných místech.

V posledních letech rozšiřuje Exim Tours nabídku právě o některé exotické destinace. Loni přibyla na seznamu Keňa, letos by to mohl být Zanzibar, potvrdil České televizi.

  • Počet klientů CK Exim Tours autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267481.jpg
  • Katalogy Exim Tours autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1459/145832.jpg
  • Letectví autor: ROBERT GHEMENT, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2613/261279.jpg
Vydáno pod