Bestsport se bude reorganizovat, ve hře je prodej O2 areny

Praha - Věřitelé společnosti Bestsport dnes rozhodli o její reorganizaci podle věřitelského návrhu. Druhou možností byl konkurz. Podle zástupce jednoho z největších věřitelů by součástí reorganizace měl být prodej O2 areny, kterou Bestsport provozuje a která ho stáhla ke dnu stejně jako Sazku. Věřitelé se zasadili také o odvolání insolvenční správkyně Daniely Urbanové a na její místo dosadili insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku. Bestsport, který má stejné majitele jako loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy, je v insolvenci od počátku května.

Na rozdíl od Sazky dali Bestsportu věřitelé šanci. Reorganizace firmy se ale uskuteční pod jejich taktovkou. „Vyhlášení reorganizace znamená možnost záchrany společnosti. Nyní začne dohadování s ostatními věřiteli, jaká budou učiněna opatření, aby alespoň část pohledávek šlo splatit… Nemyslíme si, že z ekonomické situace by šlo vyváznout bez toho, že by se O2 arena prodala,“ prohlásil dosavadní předseda věřitelského výboru Josef Novotný.

Nové vedení Bestsportu, které je ve funkci od pátku, se k možnému prodeji areny zatím nechce vyjadřovat. Sportovní svazy, které Bestsport vlastní, nicméně s prodejem nepočítaly. Jenže teď už nemohou do řízení firmy moc mluvit. Soud dnes neuznal jejich pohledávku, nejsou ani ve věřitelském výboru.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Člen představenstva Bestsportu Zdeněk Ertl míní, že s O2 arenou se nic zvláštního dít nebude a hala bude fungovat dál. „Rozhodnutí o reorganizaci vítáme. Věřitelé dali najevo, že nemají zájem na konkurzu a chtějí, aby společnost dál fungovala,“ uvedl mluvčí Bestsportu Oldřich Babický.

Otázkou také zůstává, kolik by prodej O2 areny mohl vynést. Samotná stavba vyšla na více než osm miliard korun a o další miliardy ji navýšilo úvěrové financování. Zájemci o koupi, kteří se v minulosti objevili, ale za halu nechtěli dát víc než dvě miliardy. Jedním z těch, kdo si už dříve arenu obhlédl, byla firma AEG - která ve světě provozuje desítky podobných zařízení.

Bestsport dluží nejvíc Sazce

Kromě plánů na reorganizaci se dnes počítaly také pohledávky Bestsportu. Největší pohledávky, které uznal soud i insolvenční správkyně, si nárokuje Sazka - konkrétně za 7,16 miliardy korun. Druhý velký balík pohledávek patří agentovi držitelů dluhopisů The Bank of New York Mellon ve výši 5,16 miliardy korun. Neuznali naopak pohledávku majitele Bestsportu, Občanského sdružení Zelený ostrov (OSZO), jejíž představitel poté z jednání odešel. Schůzi věřitelů i přezkum pohledávek provázela na rozdíl od podobného jednání Sazky poklidná atmosféra. Věřitelský návrh reorganizace byl schválen 97,7 procenta nezajištěných věřitelů a jediným zajištěným věřitelem.

Věřitelé současně odvolali dosavadní prozatímní věřitelský výbor Bestsportu a ustavili čtyřčlenný výbor složený ze zástupců KKCG, Sazky, The New York Bank of Mellon a nově PPF Healthcare. Finanční skupiny KKCG a PPF dříve navrhly, aby reorganizací Bestsportu byla pověřena právě firma PPF Healthcare N.V.

Provozní činnost Bestsportu je zisková

Návrh na plán své reorganizace podal Bestsport soudu předminulý týden. Podle firmy vznikly závazky v souvislosti s financováním výstavby O2 areny a neplynou přímo ze samostatné provozní činnosti Bestsportu, která je zisková. Poté Bestsport zveřejnil, že letos do konce dubna zvýšil meziročně zisk na 47,5 milionu korun ze srovnatelných 12,8 milionu v loňském roce.

Valná hromada Bestsportu v pátek vyměnila celé vedení společnosti. Členy nového představenstva se stali Richard Benýšek a Petr Mandát za Českou obec sokolskou, Zdeněk Ertl za Sdružení sportovních svazů a Občanské sdružení Zelený ostrov (OSZO) a Petr Hrubec za Český olympijský výbor.

Do insolvence a následně do konkurzu se Sazka dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Bestsport, který arénu postavil, dostával od Sazky peníze přes OSZO. Sazce je pak odváděl, aby mohla splácet dluhopisy.