Nepokoje v Egyptě nahrávají dalším oblíbeným dovolenkovým destinacím

Atény – Krizová situace událostí v Egyptě vede mnoho lidí k přesouvání či rušení svých dovolených. To nahrává jiným letoviskům jako například Řecku, které podle viceprezidenta svazu tamních turistických podniků čeká o deset procent víc cizinců než loni. Celkový nárůst příjmu z turistického sektoru ale nejspíš nebude takový, protože hotely a další podniky půjdou dolů s cenami, aby přilákaly co nejvíc návštěvníků.

Turistický ruch je pro těžce zadlužené Řecko klíčové odvětví. Na hrubém domácím produktu se podílí asi dvaceti procenty a ve službách pro dovolenkáře pracuje každý pátý Řek. Události posledních dní v Egyptě nutí turisty buď rušit dovolené, nebo letět například do Řecka. Oživení přílivu turistů je tak důležité i pro nastartování tamní ekonomiky, kterou od platební neschopnosti zachránila jen půjčka sto deseti miliard eur.

Příliv turistů je tak v podstatě přelomová zpráva. Příjmy z turismu se totiž v uplynulých dvou letech v Řecku propadaly. Nejdřív do nich zasáhla světová hospodářská krize, kvůli které lidé méně utráceli a dávali spíše přednost dovoleným v tuzemsku. Následně se na menším počtu dovolených v Řecku podepsaly i neustávající protesty v ulicích proti úsporným opatřením vlády.

Řecký turismus díky událostem v Egyptě profituje (zdroj: ČT24)