Řecko ochromila generální stávka

Atény - Řecko dnes ochromila 48hodinová generální stávka. Tamní odbory ji vyhlásily kvůli programu úspor, o kterém hlasuje řecký parlament. Zadlužené zemi je diktuje eurozóna, která schválením tohoto programu podmiňuje svou finanční pomoc. Do stávky se od rána zapojily tisíce Řeků. Demonstranti se sešli před budovou parlamentu v Aténách, kde skandovali protivládní hesla. Část protestujících začala házet proti policistům kameny, ti posléze proti davu použili slzný plyn. V řecké metropoli z velké části nefunguje veřejná doprava, stávkující rovněž zablokovali přístav Pireus. Stejným způsobem bude život v Aténách stát i zítra.

Publicistka Soňa Dorňáková Stamu k řeckým násilnostem

„Jedná se o malou skupinku radikálů a výtržníků, kteří vždy, když je nějaká demonstrace, tak ji využijí a začnou se potýkat s policií.“

Série protestních demonstrací dnes částečně zablokovala centrum řecké metropole. Od rána na shromáždění před parlamentem dohlíželo přes pět tisíc policistů. Na centrálním aténském náměstí Syntagma se shromáždilo zhruba dvacet tisíc demonstrantů. Nejprve poklidná demonstrace se ale později změnila v násilnou, když několik set mladých lidí se zakrytými obličeji začalo po policistech házet kamení a lahve. Policisté na to reagovali použitím slzného plynu.

Demonstrace organizují nezávisle na sobě tři hlavní odborové organizace v zemi. Klíčové události se čekají až zítra, kdy se bude konat hlasování parlamentu. Protesty se navíc konají i v dalších městech. Největší demonstrace mimo řeckou metropoli je v Soluni, kde se do protestního průvodu zapojilo asi sedm tisíc lidí.

Ke stávce vyzvaly především dvě největší odborové organizace v zemi: GSEE, která sdružuje zaměstnance soukromého sektoru, a ADEDY, jež zastupuje státní sektor. Připojily se k nim také komunistické odbory. Každá organizuje demonstrace v jiném čase a na jiném místě, ale dá se očekávat, že protestní průvody pak zamíří k parlamentu. Vláda se ale nechystá ustoupit ani o milimetr.

Stávka ochromí běžný život lidí

V zemi dnes prakticky ustala většina hospodářské činnosti. Stávkují všichni státní zaměstnanci a nefungují například pošty. Očekává se, že stávky se zúčastní i bankovní úředníci. Zavřené jsou lékárny a státní nemocnice mají pohotovostní režim.

Nejezdí městská ani meziměstská hromadná doprava. Aténské metro dnes ale zůstalo v provozu. Jeden z jeho strojvůdců televizi BBC řekl, že podzemní dráha jezdí především proto, „aby umožnila Atéňanům zapojit se do protestů v metropoli“.

Ochromen je letecký, námořní a železniční provoz, což do jisté míry komplikuje situaci i zahraničním turistům. Odboráři od rána zabrali lodě v Pireu a nedovolí, aby odplouvaly. „Vláda nám vyhlásila válku a my na ni odpovíme stejně,“ prohlásil Spyros Linardopoulos z komunistických odborů PAME, které blokádu zorganizovaly. Další služby týkající se turistického ruchu by měly být zasaženy jen minimálně.

Jak ovlivní řecká stávka české turisty?

Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR

„Privátní sektor se snaží turistům vyjít vstříc. Služeb na ostrovech se to netýká a stávka se nedotkne jejich dovolených.“

Šest letadel s českými turisty odletělo do Řecka v časných ranních hodinách. Generální stávka v Řecku se jich tedy nedotkla, jak potvrdila mluvčí letecké společnosti Travel Service Vlaďka Dufková. Naplánované lety byly totiž přesunuty do hodin, kdy byl provoz řeckých letišť zajištěn. Klienti byli o těchto změnách včas informováni.

„Všechny předsunuté lety odletěly mezi 02:00 a 03:00, letadla jsou již na cestě zpět. Další lety jsou plánovány na dobu mimo stávku,“ dodala Dufková. Nečeká proto v letecké dopravě žádné komplikace. Menší komplikaci zaznamenal Travel Service jen u letů na ostrov Zakynthos, kde dochází k menším zpožděním kvůli nízké kapacitě letiště. Jiné dopady na turistiku by stávka mít neměla. Podle zástupců cestovních kanceláří není reálné, že by se ke stávce v Řecku jakoukoliv formou připojili lidé zaměstnaní v turistickém ruchu.

Prostřednictvím nepříjemných škrtů chce vláda premiéra Papandrea uspořit během pěti let 28 miliard eur. Schválení návrhů je pro řecký osud klíčové - bez finanční pomoci eurozóny by totiž v červenci hrozil zemi bankrot. Poslanci mají o opatřeních, která povedou ke snižování platů a zvýšení daní, hlasovat ve středu a ve čtvrtek.

Řekové stávkují, protože se zaměstnancům kvůli zrušení většiny příplatků a odměn sníží mzdy o desítky procent. Zároveň porostou nepřímé daně, které způsobí nárůst cen zboží, a také zvláštní přímá daň, kterou platí důchodci. Socialistická vláda premiéra Jorgose Papandrea má v třísetčlenném parlamentu většinu 155 poslanců. U tří z nich panují ale pochybnosti, zda plán podpoří, přičemž nelze úplně vyloučit, že se k nim přidají další. Představitelé Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dali najevo, že bez schválení úsporných opatření parlamentem neposkytnou Řecku další část dohodnuté finanční pomoci.

  • Násilnosti během řecké stávky autor: Dimitri Messinis, zdroj: ČTK/AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267492.jpg
  • Stávka v Aténách autor: Petros Karadjias, zdroj: ČTK/AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267453.jpg
  • Prázdné aténské nádraží autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267435.jpg
  • Stávka na aténském letišti autor: Thanassis Stavrakis, zdroj: ČTK/AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267420.jpg