Ministerstvo zemědělství hodlá letos výrazně šetřit

Praha - Výrazné škrty letos pocítí i ministerstvo zemědělství, které v letošním roce hodlá snížit provozní a správní výdaje o 650 milionů korun, jak dnes uvedl ministr Ivan Fuksa (ODS). Úřad bude pokračovat i ve snižování počtu zaměstnanců, loni ministerstvo opustilo 140 osob. Fuksa zároveň uvedl, že na protipovodňová opatření bude letos směřovat 1,5 miliardy korun. Více než v minulosti mají vznikat především menší projekty.

Resort už v minulosti avizoval, že letos sníží mzdové výdaje o 15 procent. Na platy a ostatní platby za provedenou práci zaměstnanců pražského ústředí ministerstva, ale také regionálních pozemkových úřadů a agentur pro zemědělství a venkov, má letos jít 628,6 milionu korun. Loni šlo 748,7 milionu.

Petr Havel, agrární analytik

„Úspory by mohly být ještě vyšší… Určitě to šlo i dříve a je třeba ocenit pana ministra, že aspoň někdo se k takovému kroku odhodlal.“

Komentář Petra Havla (zdroj: ČT24)

Ministr zopakoval, že chce do roku 2013 dokončit transformaci dozorových úřadů v resortu, tedy Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Jejich celkový rozpočet 6,5 miliardy korun by mohl do budoucna klesnout o 20 až 30 procent. Podle něj v dozorových úřadech nyní pracuje 4 500 lidí. Ministr zatím nechtěl předjímat, jak se transformace dotkne těchto pracovníků.

Stát dá letos na protipovodňová opatření 1,5 miliardy korun

Na protipovodňové stavby letos půjde 1,5 miliardy korun, přičemž více než v minulosti by měly vznikat především menší projekty. Podle Fuksy vznik větších staveb často komplikuje neochota vlastníků pozemků dohodnout se se státem na jejich odkupu či pronájmu. Letos by mělo vyrůst 16 nových velkých projektů v ceně 1,2 miliardy. Dalších 300 milionů poputuje na přibližně čtyři desítky menších opatření.

Loni šlo na protipovodňové stavby 1,45 miliardy a podle ministerstva zemědělství bylo dokončeno celkem 23 protipovodňových staveb na významných vodních tocích zhruba za 1,3 miliardy korun. Dalších 31 protipovodňových opatření vzniklo na drobných vodních tocích za celkem 150 milionů korun.

Boj o miliardy se odehraje v Bruselu

Nejdůležitější letošní boj ministerstva se ale neodehraje v Česku, nýbrž v Bruselu. Tam musí čeští vyjednavači vyjednat co nejlepší podmínky pro tuzemské zemědělství po roce 2013 - hlavně zarazit hrozící zastropování plateb pro velké farmy, které by měly dostat míň peněz než dosud. Velkých družstev je přitom v Česku většina.

„Česká republika má manévrovací prostor, jestli se to vůbec tak dá nazvat, zhruba tři, čtyři, pět procent, a proto potřebujeme vytvořit koalici,“ je přesvědčen Fuksa. Na hledání partnerů ministerstvo příliš času nemá. O definitivní podobě zemědělství v unii by se mělo rozhodnout nejpozději v srpnu.

Ohře zaplavila areál nové městské loděnice.
Zdroj: Jan Sokol/ČTK