Elektromobily jsou „in“, Nissan je nestíhá vyrábět

Praha – První sériově vyráběný elektromobil Leaf od japonského Nissanu si na nezájem zákazníků rozhodně stěžovat nemůže, alespoň podle objednávek. Jen ve Spojených státech si auto rezervovalo zhruba osm tisíc zájemců. Automobilka ale nestíhá vyrábět a může tak o část zákazníků přijít.

Po celém světě eviduje Nissan na svůj nový elektromobil zhruba třicet tisíc rezervací. Auta měla původně vyjet do ulic už začátkem roku, valná většina z nich ale ještě ani nesjela z výrobních linek. Nissan zákazníkům doručil jen kolem 400 aut, a to do Spojených států, Japonska, Portugalska a Velké Británie.

„Všechny objednávky vyřídíme do letošního září. Zvýšíme výrobu v japonských továrnách,“ slibuje šéf prodejů automobilky v USA Brian Karolin.

Nissan Leaf jde na odbyt (zdroj: ČT24)

Nissan, který je druhou největší japonskou automobilkou, přiznává, že zpoždění dodávek může snížit prodeje elektromobilu. I přesto vypíše další kolo objednávek až po splnění těch současných. Nissan Leaf, vůbec první elektromobil, který vyhrál anketu evropské auto roku, je zatím v prodeji pouze ve Spojených státech a v Japonsku. Evropa má následovat letos. Na ostatní trhy se dostane v příštím roce.