Globální ekonomika musí zvolnit, jinak hrozí inflace

Londýn - Globální ekonomika musí zvolnit tempo, jinak hrozí, že se vymkne kontrole inflace. Ve své výroční zprávě, ze které cituje britský list Financial Times (FT), to uvedla Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS). Prostor pro rychlý bezinflační růst je totiž podle banky prakticky nulový.

Vzhledem k tomu, že globální ekonomika patrně nebude moci růst tak rychle, jak se předpokládalo, bude nutné bez zbytečných odkladů vrátit k normálu měnovou politiku. Jednotlivé státy by proto měly učinit opatření k tomu, aby urychleně odstranily rozpočtové deficity.

Banka svá doporučení adresovala jak vyspělým, tak mladým tržním ekonomikám. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb patří k institucím, které patrně nejpřesněji předpověděly finanční a hospodářskou krizi let 2008 až 2009. Střídmost nyní banka vládám doporučuje navzdory tomu, že známky zpomalení růstu globální ekonomiky se už začaly objevovat.

Hned na začátku letošního roku začaly globální ekonomiku brzdit vysoké ceny ropy. Na trh se tak vrátily obavy, zda hospodářské oživení vydrží a zda se ekonomika nevrátí k recesi. Obavy vyústily minulý týden, kdy Mezinárodní agentura pro energii (IEA) uvedla, že potřetí ve své historii sáhne k uvolnění strategických rezerv ropy.

Zpráva BIS také politiky varuje, aby neočekávali normální oživení. Velká část předkrizového růstu byla totiž neudržitelná a část kapacit, které zmizely během krize, se už neobnoví. Týká se to především sektoru financí a stavebnictví.

Mezinárodní měnový fond pro letošek očekává, že globální ekonomika poroste asi o 4,3 procenta. Původně počítal s rychlejším tempem, svou prognózu ale korigoval kvůli eskalaci dluhové krize v eurozóně, rozpočtovým problémům USA a známek přehřívání u mladých tržních ekonomik. V příštím roce by se pak mělo vést světovému hospodářství jen o málo lépe – růst by mělo o 4,5 procenta.

Těžba ropy
Zdroj: ČT24