Sportovní svazy pochybují o záchranném plánu pro Sazku

Praha - Zástupci jednotlivých členů Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) si na dnešní schůzi vyžádali písemnou dokumentaci plánu na záchranu Sazky. Svaz je majoritní akcionář Sazky a právě jeho šéf Pavel Kořán se včera dohodl se společnostmi Penta a E-Invest na půjčce, která má největší tuzemskou loterijní společnost oddlužit. Za to by měly obě společnosti získat většinu v řídicím výboru Sazky a na příštích 15 let také podíl ze zisku. Zatímco celá řada představitelů českého sportu o záchranném plánu pochybuje, předsedu Českého olympijského výbotu Milana Jiráska plán uklidnil. Stáhl proto svou rezignaci na post v představenstvu Sazky.

Spojení s movitými partnery má zachránit českou loterijní jedničku před bankrotem. Jenže místo uklidnění plán vyvolal jen spoustu otazníků. „To, co tady bylo předvedeno, nedává dostatečný přehled o tom, jak bude ta situace řešena,“ míní předseda Českého volejbalového svazu Zdeněk Haník. „V zásadě jsme byli informováni o hrubých rysech transakce a zároveň jsme byli informováni o tom, že v této fázi členská základna ČSTV do rozhodovacího procesu nemůže mluvit,“ podotkl místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Předseda svazu jachtingu Karel Bauer pak dokonce podle informací serveru Euro.cz navrhl odvolání ředitele a šéfa představenstva Sazky Aleše Hušáka, který podle řady kritiků zapříčinil špatnou finanční situaci Sazky. Bauer pondělní dohodu považuje pouze za změnu věřitelů Sazky. Penta prý Sazce pouze poskytne půjčku 1,5 miliardy s neznámým úrokem, kterou bude muset loterijní jednička splácet. Podíl ze zisku není podle Bauera nic jiného než zamaskovaný úrok.

Záchrana Sazky (zdroj: ČT24)

Svazy se bojí ručení

Největší hrůzu nahání sportovním svazům to, že by za půjčku ručily majetkem ČSTV. „Na tohle padl dotaz, to bylo vyvráceno, že se bude ručit pouze akciemi. Uvidíme, jak nabídka dopadne,“ konstatoval Kejval. Jenže ani ručení akciemi není úplně bez rizika. Pokud by Sazka nestačila půjčku splácet, propadly by akcie, kterými ČSTV ovládá Sazku, Pentě a E-Investu.

Český svaz tělesné výchovy zatím za půjčky ručí jen majetkem Sazky, to se ale dá velice snadno změnit. „Podle posudku, který mám k dispozici, na to stačí výkonný výbor ČSTV, nicméně jsem přesvědčený o tom, že vzhledem k tomu, že je to velice citlivá záležitost, tak to určitě uděláme v širším orgánu, než je výkonný výbor svazu,“ prohlásil Kořan.


Jiráska příslib řešení uklidnil, stáhl rezignaci

Alespoň v jedné věci přinesla dnešní schůzka uklidnění. Nespokojené svazy už netrvají na svolání mimořádné valné hromady ČSTV. Ta řádná by měla proběhnout už zanedlouho - 16. dubna. Svazy na ní chtějí dostat černé na bílém, co přesně budou Penta a E-Invest za záchranu Sazky chtít. „Teď je potřeba do řádné valné hromady mít na stole všechno, co je potřeba, aby delegáti mohli jednat jako myslící svéprávní lidé, na základě informací, které budou relevantní a které budou na papíře,“ podotkl předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Příslib brzkého řešení situace uklidnil také předsedu Českého olympijského výboru Jiráska, který stáhl svou rezignaci z představenstva sázkové společnosti. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že aktivita vedení Sazky a jejího majoritního akcionáře v poslední době dává naději, že se hledají opatření jdoucí správným směrem. Zároveň očekává, že zbývající otazníky osvětlí valná hromada akcionářů Sazky.

Sazka se dostala do problémů kvůli vysokým splátkám dluhopisů, ze kterých financovala stavbu vysočanské O2 areny. Jejích finančních těžkostí využil podnikatel Radovan Vítek, který pod cenou skoupil několik pohledávek za českou loterijní jedničkou. 17. ledna podal podnikatel prostřednictvím své společnosti Moranda návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou. Do insolvenčního řízení se postupně zapojují další a další věřitelé. Po Le Cheque Déjeuner, která přihlásila pohledávku ve výši 4,4 milionu korun, se k insolventnímu řízení připojilo i město Moravská Třebová s téměř 700tisícovou pohledávkou.