Sazka radí soudu: Zastav insolvenci, návrh je šikanózní

Praha - Loterijní společnost Sazka navrhla soudu, aby zamítl insolvenční návrh, který na lídra českého loterijního trhu podal podnikatel Radovan Vítek prostřednictvím společnosti Moranda. Sazka ve svém vyjádření tvrdí, že návrh neobsahuje skutečnosti, které by osvědčovaly její úpadek. Moranda také údajně neprokázala, že je oprávněna insolvenční návrh podat. Sazka proto považuje návrh za šikanózní a hnaný snahou dlužníka zdiskreditovat.

„Ze strany insolvenčního navrhovatele se zjevně jedná o účelový návrh, který má zneužívat tohoto právního institutu, a cílem insolvečního navrhovatele je zjevně šikanózní výkon práva vůči dlužníkovi, který je společností se silným finančním zázemím,“ uvedla Sazka v dokumentu zveřejněném v insolvenčním rejstříku. Podle Sazky je skutečným důvodem podání návrhu snaha Morandy domoci se nepřípustným nátlakem na dlužníka své pohledávky, která však ke dni podání insolvenčního návrhu neexistuje.

Vyjádření Sazky

„Cílem insolvenčního návrhu je zejména poškodit dlužníka na pověsti, na důvěryhodnosti, na možnosti a podmínkách získání úvěru apod. Je totiž zřejmé, že samotný fakt zahájení insolvenčního řízení dlužníka zdiskreditoval.“

Městský soud v Praze dostal od Vítkovy společnosti Moranda návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun a vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů a podle vyjádření svého právníka Tomáše Rybáře tak nyní disponuje právem veta při rozhodování držitelů bondů. Vedení Sazky nicméně opakovaně existenci těchto pohledávek popřelo.

Sazka s Vítkem si vyměnili komplimenty

Zatímco Sazka tvrdí, že insolvence je účelová, Vítek prostřednictvím svého právníka dnes označil za účelové její tvrzení o účelovosti. „Na první pohled je zřejmé, že jde o účelové tvrzení Sazky. Náš insolvenční návrh považujeme za oprávněný a nic se na něm nemění,“ prohlásil Rybář.

Sazka v pondělí oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes oznámil, že se bude vstupem Penty a E-Investu do Sazky zabývat. Chce posoudit, zda je transakce v souladu s pravidly hospodářské soutěže. Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje může jít o fúzi, kterou v Česku povoluje právě ÚOHS, nebo dokonce o kartel.

Vstupem Penty a E-Investu do Sazky se bude zabývat ÚOHS

V současnosti má antimonopolní úřad informace o transakci pouze z tisku. Vychází z toho, že Penta v Sazce nepožaduje majetkový podíl, bude však mít podíl na jejím zisku. Sazku má ovládat nově ustavený řídící výbor, v němž budou mít většinu zástupců investoři. „Jestliže popsané jednání povede k tomu, že jak společnost Sazka, tak společnosti ze skupiny Penta (zejména sázková kancelář Fortuna), případně další subjekty, budou kontrolovány stejnými osobami, může taková transakce být posuzována jako spojení soutěžitelů, případně jako zakázaná dohoda,“ uvedl předseda ÚOHS.

Sazka i Penta jsou přesvědčeny o tom, že dohoda se strategickými partnery je v souladu s pravidly hospodářské soutěže. Akcionářská struktura Sazky se nemění. Nad záchranou Sazky se nicméně stále vznáší řada otazníků. Některé sportovní svazy si stěžují, že plán má jen mlhavé obrysy, a například svaz jachtingu stále volá po odvolání generálního ředitele loterijní jedničky Aleše Hušáka.

Špatná finanční situace Sazky komplikuje práci sportovním svazům, které jsou jejími akcionáři. Peníze ze zisků loterijní firmy totiž měly sloužit právě na podporu českého sportu. I když Sazka solidně vydělává, svazům neposílá nic. Ze zisků musí platit dluhy, které se firmě nastřádaly zejména kvůli výstavbě vysočanské O2 areny.

Uvnitř ČSTV je dusno, „rebel“ Kaderka přišel o první funkci

Výkonný výbor majoritního akcionáře Sazky - ČSTV - dnes odvolal „rebela“ Iva Kaderku z funkce předsedy představenstva Skiareálu Špindlerův Mlýn. Oficiálním důvodem je snížení počtu členů představenstva ze sedmi na pět, ale v kuloárech se hovoří o Kaderkově špatném hospodaření s majetkem ČSTV i o možném vyřizování účtů. Druhým odvolaným je další opoziční člen výkonného výboru, bývalý předseda volejbalového svazu Antonín Lébl. Současně někteří sportovní funkcionáři vyjadřují obavy, že ČSTV bude muset ručit za miliardovou půjčku od Penty svým majetkem a že při neschopnosti splácet o něj může přijít.

  • Sazka autor: VLP/Martin Divíšek, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2285/228408.jpg
  • ÚOHS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1942/194159.jpg
  • Ivo Kaderka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2262/226145.jpg