VV vyzvaly k odvolání šéfa Lesů ČR

Praha - Věci veřejné vybídly ministra zemědělství Ivana Fuksu, aby odvolal generálního ředitele Lesů ČR Svatopluka Sýkory v případě, že Sýkora nevysvětlí, proč státní podnik uzavřel smlouvu se společností LST na prodej těžebních zbytků bez předchozího výběrového řízení. Smlouva uzavřená v listopadu 2009 byla dodatkem z loňského července prodloužena o deset let s možností prodloužení o dalších pět let.

„Smlouva na prodej těžebních zbytků z lesů 'korunuje' dřívější kauzy. Vedení Lesů je spojené s problematickými dražbami, sponzoringem, a dokonce i s obviněním pletichy při veřejné soutěži,“ prohlásil poslanec Věcí veřejných Josef Novotný.

Josef Novotný

„Jedná se o jasnou korupční smlouvu, která byla uzavřena bez výběrového řízení v objemu zhruba jedné miliardy korun. Byla sice podepsána za minulé vlády, nicméně byla výrazným způsobem změněna na přelomu července a srpna.“

Výzva Věcí veřejných a komentář Jiřího Lišky (zdroj: ČT24)

Lesy prý prodají dřevo firmě LST pod cenou

Lesy dle Novotného firmě, jejímž předsedou představenstva je šéf někdejšího gigantu Chemapol Václav Junek, nabídly surovinu za ceny, které jsou až o pětinu pod cenami běžnými na trhu. Ve smlouvě jsou prý navíc obsaženy „neobvyklé bonusy“. Smlouva zajišťuje LST nákup štěpky, klestí a dalšího materiálu po těžbě dřeva ve státních lesích v Karlovarském a Plzeňském kraji.

Věci veřejné v minulosti zažádaly Fuksu o vysvětlení celé záležitosti, jeho odpověď je však prý neuspokojila. „Jsem si jist, že situace není tak dramatická, jak kolegové z Věcí veřejných předkládali,“ říká člen dozorčí rady Lesů ČR Jiří Liška.

S odvoláním na spornou zakázku Novotný zpochybnil i schopnost státního podniku uzavírat do budoucna dlouhodobé smlouvy na lesnické práce a prodej dřeva: „S touto politikou nemůžeme souhlasit a vyzýváme pana ministra Fuksu k razantním personálním krokům, které vrátí do Lesů ČR poctivost a zvýší věrohodnost celé vlády i jeho samotného.“

Vydáno pod