Aspoň část nového Temelína bude francouzská

Paříž - Případný neúspěch francouzské společnosti Areva v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín rozhodně neznamená, že by se francouzské firmy na stavbě vůbec nepodílely. Francouzské průmyslníky a také ministra průmyslu, energetiky a digitální ekonomiky Erika Bessona o tom dnes v Paříži ujistil obchodní ředitel společnosti Škoda JS Milan Kohout. Škoda JS je v boji o rozšíření Temelína konkurentem Arevy. Francouzští podnikatelé zase přislíbili Čechům, že pokud Areva v tendru uspěje, rozdělí část subdodávek mezi české firmy.

Kohout svá slova pronesl na pracovní snídani u ministra Bessona, které se z české strany zúčastnil premiér Petr Nečas a také šéf energetického kolosu ČEZ Martin Roman. Ten francouzskou stranu ujistil, že tendr na dostavbu, o jehož vítězi má být rozhodnuto v roce 2013, bude férový. Kromě Škody JS v česko-ruském konsorciu se společnostmi Atomstrojexport a Gidropress se o zakázku uchází ještě americká společnost Westinghouse.

„Neúspěch Arevy v Temelínu neznamená neúspěch francouzských firem, jednalo by se o jinou formu jejich zapojení,“ zdůraznil před novináři Kohout. Upozornil, že česko-ruské konsorcium je už nyní v kontaktu s případnými francouzskými dodavateli z klíčových oborů.

Češi slibují byznys Francouzům, Francouzi zase Čechům

Generálního ředitele strojíren Královopolská Miroslava Juchu potěšilo, že při diskusi s francouzskými podnikateli několikrát zaznělo, že Areva v případě svého úspěchu v tendru na dostavbu Temelína počítá s dodávkami z české strany. Takové oznámení je podle něj pro český průmysl zásadní.

Uchazeči o zakázku na rozšíření Temelína, který provozuje společnost ČEZ, mají dostat zadávací dokumentaci k výběrovému řízení v letošním roce. V roce 2012 by měli podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Kontrakt zahrnuje kromě výstavby dvou nových reaktorů také příslib na dodávku tří dalších stejného typu. Hodnota zakázky se pohybuje kolem 500 miliard korun.