První 3D mobil je tady

Barcelona - Jihokorejská společnost LG představila na veletrhu v Barceloně první mobilní telefon na světě, který pracuje ve 3D. Telefon pod označením Optimus 3D umožňuje prohlížení a sdílení trojrozměrných obrázků a videí a také jejich pořizování. Optimus 3D pracuje jako jeden z prvních telefonů s dvoujádrovým procesorem o frekvenci jeden GHz. Snímání ve formátu 3D umožňuje fotoaparát přístroje, má kvůli tomu dvě čočky. Novinky na poli telekomunikací jsou hlavním tématem veletrhu Mobile World Congress v Barceloně, který začíná dnes a pokračovat bude až do čtvrtka.

„Jsem přesvědčený, že tento rok ukáže LG jako vůdce na trhu chytrých telefonů a tabletů nové generace. To, co představujeme na MWC, je jen začátek,“ uvedl generální ředitel LG Electronics Mobile Communications Company Jong-Seok Park. Vedle 3D telefonu firma v Barceloně uvedla tablet Optimus Pad s dvoujádrovým procesorem NVIDIA. Ten vedle vysokého rozlišení HD umožňuje rovněž prohlížení a snímání obrázků ve 3D.

Sony Ericsson představila kombinaci mobilu a herní konzole

Telefon Xperia Play pracuje s operačním systémem Google Android 2.3 Gingerbread, má dotykový displej a pětimegapixelový fotoaparát. Po vysunutí telefonu do boku se místo klasické klávesnice objeví herní ovladače používané v kapesních herních konzolách Sony PlayStation. Společnost Sony Ericsson představila zařízení, které kombinuje herní konzolu a chytrý mobilní telefon. Telefon se začne prodávat v březnu, na český trh se dostane v květnu.

Xperia Play je zároveň první telefon, který má certifikaci na přehrávání her pro Sony PlayStation. Bude tak mít přístup k obsahu PlayStation her přes nástroj PlayStation Suite, který Sony Computer Entertainment právě vyvíjí a který bude spuštěn v průběhu tohoto roku.

V Barceloně se scházejí tisíce výrobců

Letošní ročník telekomunikační konference a veletrhu Mobile World Congress (MWC) očekává jako účastníky na padesát tisíc lídrů odvětví z 200 zemí světa. Hlavním tématem letos bude nebývalá vlna transformace celého odvětví mobilních komunikací. Proměňují se modely podnikání, objevují se noví hráči na trhu, technologie se překotně vyvíjejí a mezi lidmi se posouvá vnímání oboru. Veletrh ukáže nejnovější produkty a technologie od více než 1 300 firem, které můžou definovat budoucí směr mobilních komunikací, uvedli pořadatelé. Letošní ročník je mnohem skromnější než ty předchozí, ale probírají se zde velmi zajímavá témata. Už včera vystoupil šéf společnosti Nokia Stephen Elop a vysvětlil podrobnosti spolupráce s Microsoftem. Velký prostor je věnován také aplikacím.

Ještě před rokem se pořizovací cena chytrých telefonů šplhala až do výše kolem deseti tisíc korun. Dnes však už mnohdy stačí, když budete mít v peněžence připraveny tisíce pouze tři. „Za poslední půlrok dosahuje podíl chytrých telefonů na celkovém prodeji 30 procent,“ uvedl Michal Navrátil z prodejního řetězce Electroworld. Celosvětově stoupl prodej chytrých telefonů o 72 procent a tvořil tak téměř pětinu celkového trhu. Vše tedy nasvědčuje tomu, že éra klasických mobilů postupně ustupuje modernějším verzím.