Drábek chce mít v penzijní reformě jasno už tento týden

Praha – O podobě penzijní reformy by se mohlo na jednání ekonomických ministrů rozhodnout už tento týden. Tlačí na to alespoň ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). „Je to mým cílem,“ prohlásil ministr s tím, že už je spočítána celá řada variant a vyčísleny jejich dopady. Řada odborníků nicméně zůstává k brzké implementaci reformy stále skeptická. Čtvrtina respondentů průzkumu společností Czech CFA Society a OVB Allfinanz si myslí, že se Česko reformy v příštích dvou letech nedočká buď vůbec, nebo dojde pouze k úpravě parametrů stávajícího systému.

Kolem penzijní reformy se stále vznáší řada otazníků. Sporná je zatím především otázka, zda budou moci lidé převést část sociálního pojištění ze státního průběžného systému na individuální důchodové účty u penzijních společností. S tím přitom počítají obě varianty, které pro vládu připravila Bezděkova komise.

I sama komise se přitom ve svých návrzích rozchází v tom, zda by individuální spoření mělo být dobrovolné, nebo povinné. 90 procent manažerů, politiků a finančních analytiků oslovených průzkumem se přitom shodlo na tom, že by spoření mělo být raději dobrovolné. Na druhou stranu s povinným fondovým pilířem by se dokázalo smířit 50 procent z nich.

Když se na reformě neshodneme, zrušíme ji, varuje ČSSD

Vláda by sice chtěla mít důchodovou reformu hotovou co nejdřív a schválenou do konce roku, narazit by ale přitom mohla na odpor opozice – hlavně sociálních demokratů. Ti hrozí, že reformu, na které se s vládou neshodnou, budou chtít zrušit. „Pokud sociální demokracie nebude součástí konsensu o podobě změn v důchodovém systému, tak si vyhrazujeme právo po volbách ty změny stornovat,“ prohlásil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kamenem úrazu při jednání s opozicí přitom nejspíš bude sjednocení daně z přidané hodnoty na 19 až 20 procent, se kterým chce vláda reformu provázat, aby tak zajistila potřebné finanční zdroje. To ale sociální demokraté striktně odmítají. „Pokud jde o sjednocení DPH a vládní koalice k tomu přistoupí, tak sociální demokracie sníží DPH zpět na sazbu 10 procent,“ tvrdí Sobotka. Reálně tak hrozí, že se bude důchodová reforma zase měnit. Podobně jako například v Maďarsku, kde vláda zestátnila důchodové fondy.

Záchrana penzijního systému tvrdým oříškem pro celou Evropu

Udržitelnost penzijního systému je pro Českou republiku, ale i celou Evropskou unii velkým strašákem. Klesá porodnost, očekávaný věk dožití se prodlužuje a v průběžně financovaných penzijních systémech začínají docházet peníze, a tak hrozí jejich kolaps. Důvodů k obavám proto není zrovna málo. Zatímco nyní v Evropské unii v průměru pracují čtyři lidé na jednoho penzistu, v roce 2060 to už budou jen dva.

Řada zemí včetně Česka proto upravuje parametry důchodového systému, prodlužuje například věk odchodu do penze. Přesto hrozí, že lidé budou muset v budoucnosti vystačit s mnohem nižším důchodem, než na který jsou zvyklí nyní. Na penzi se tedy budou muset lépe zabezpečit sami.

Z nedávno zveřejněné studie evropské pojišťovací skupiny Aviva kupříkladu vyplynulo, že každý obyvatel České republiky, který odejde do důchodu v letech 2011 až 2051, by si měl v průměru ušetřit částku 114 310 korun ročně, aby se pak nemusel smířit s výrazně nižší životní úrovní, a to i za předpokladu, že stát provede penzijní reformu. Odborníci přitom radí, že dobrým způsobem, jak se zabezpečit na penzi je investovat například do nemovitostí, lidského kapitálu, tedy především do vlastního vzdělání. Pětina odborníků oslovených v průzkumu společností Czech CFA Society a OVB Allfinanz pak radí: Pořiďte si velkou rodinu, ta vás v důchodu uživí.

Vydáno pod