Ministerstvu financí se oddlužení Kongresového centra nelíbí

Praha – Ministerstvu financí se nelíbí možnost vstupu společností Penta Group Investments a Zátiší Catering Group do zadluženého Kongresového centra Praha (KCP). K návrhu na oddlužení, který ministerstvu představilo hlavní město jako stoprocentní vlastník centra, se MF staví odmítavě. Oficiální odpověď by však měla zaznít do konce února. Informace přinesl dnešní deník E15.

Další splátka čeká centrum v dubnu

Kongresové centrum dluží více než dvě miliardy. Peníze musí splatit nejpozději v roce 2014. Další splátku má centrum zaplatit v polovině dubna. Dubnovou splátku ve výšce téměř 3,2 milionu eur (asi 78 milionů korun) podle deníku zaplatí ministerstvo financí. Tento závazek vyplývá ze smluv mezi státem a KCP o dodržení ručitelského závazku.

Dobře informovaný zdroj:

„Ministerstvo financí nepovažuje vstup Penty a Zátiší ani za komplexní řešení, ani za cenově výhodnou nabídku.“

Řešením dluhových problémů by měl být prodej nepotřebného majetku a dlouhodobý pronájem hlavní budovy. Plán ale musí posvětit ministerstvo financí, které má na majetku centra zástavu. KCP se zadlužilo především kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000.

Zachránci chtějí pronajímat budovu čtvrt století

Plán na oddlužení podle společenství Penta Investments a Zátiší Catering Group, schválila Praha loni v září. Společnosti navrhly, že za zhruba 1,2 miliardy korun odkoupí veškerý majetek KCP mimo samotné kongresové centrum. Zároveň budou po dobu 24 let provozovat hlavní budovu.