Mzdy specialistů opět rostou

Praha – Mzdy specialistů v Česku začínají po třech letech opět růst a zaměstnanci jsou ochotnější ke změně práce. Firmy navíc začaly ve větší míře otevírat nová pracovní místa. Těžké časy ale zažívali i nadále absolventi škol bez praxe. K takovým závěrům došel dnes zveřejněný průzkum Salary Guide 2010–2011, který realizovala mezinárodní personální agentura Robert Half.

Tradičně nejvíce pobírají manažeři

Ředitel společnosti Robert Half pro ČR Aleš Křížek:

„Poprvé od roku 2008 jsme loni zaznamenali ve všech sledovaných oborech růst mezd alespoň u některých profesí.“

Nejvíce si loni finančně polepšili zejména uchazeči s praxí. Ta byla v uplynulém roce pro zaměstnavatele při náboru klíčovým kritériem. Nejčastěji přitom firmy požadovaly odbornou praxi v rozmezí tří až pěti let, tvrdí Křížek.

Dalším důležitým požadavkem je stále znalost cizích jazyků, zejména angličtiny. „Z důvodu nedostatku kvalifikovaných kandidátů letos očekáváme mírné snížení těchto požadavků. Začátek roku signalizoval, že kandidáti budou letos ochotnější měnit zaměstnání a jejich nároky na výši nástupní mzdy a požadované benefity budou vyšší než loni,“ doplnil Křížek.

Nejvyšší nárůst platu loni zaznamenala oblast informačních technologií. Platy, na které většina zaměstnání nedosáhne, ale pobírají především finanční a IT manažeři, obchodní a techničtí ředitelé a manažeři auditorských firem. Z nemanažerských pozic se potom vysoké mzdě těší specialisté z oblasti daní a programování v JAVA jazyce.

Loni si zkušení pracovníci mohli práci vybírat

Od druhé poloviny roku 2010 byli podle Křížka zaměstnanci ochotnější změnit práci. Zkušení odborníci s praxí si mohli opět vybírat z velkého počtu pracovních nabídek. Přesto byl trh práce v uplynulém roce charakteristický nedostatkem odborníků s předchozí praxí napříč všemi obory. Zaměstnavatelé byli proto ochotni při získávání nových zkušených kandidátů zvyšovat nástupní mzdy. Patrná prý byla i jejich snaha udržet si klíčové zaměstnance, a to i za cenu navýšení mezd.

Horší situaci však zažívají absolventi škol. Hledání práce je pro ně prozatím oříškem. Situace se však s rokem 2008 vůbec nedá srovnávat. V druhé polovině roku slibuje Křížek lepší podmínky i absolventům.