Benzin i nafta zdražovaly, LPG je levnější

Praha – Benzin a nafta je zase o něco dražší. Natural 95 stál o deset haléřů víc než minulý týden – v průměru to bylo 33,34 koruny za litr. Motorová nafta pak zdražila o 14 haléřů na průměrných 32,77 koruny za litr. Plyn naopak zlevnil. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad. V dalších dnech budou podle analytiků ceny stagnovat - trhy částečně uklidnilo odstoupení prezidenta Mubaraka a příznivý vývoj v Egyptě.

Cena benzinu Special 91 stoupla na průměrných 32,90 Kč za litr, byla tak o tři haléře vyšší než před týdnem. Cena plynu LPG se naopak snížila o šest haléřů na průměrných 17,62 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje také společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů benzin Natural 95 zdražil o deset haléřů na 33,13 koruny za litr a cena nafty vzrostla o 51 haléřů na 32,93 Kč/l.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum byl příčinou zdražení růst cen ropy Brent na světových trzích v předchozích dnech. „Ve prospěch českých motoristů naštěstí hrála posilující koruna vůči dolaru, která růst cen brzdila,“ uvedl. V dalších dnech očekává Čermák stagnaci či mírné zdražení. Investory podle něj uklidnilo odstoupení egyptského prezidenta Husního Mubaraka koncem minulého týdne.