Výrobci pracích prostředků zaplatí za kartel 29 milionů

Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal kartel výrobců pracích prášků pokutou 29 milionů korun. Na cenách pracích prášků, aviváží a prostředků na mytí nádobí se podle antimonopolního úřadu domlouvaly firmy Henkel, Procter&Gamble Rakona a Reckitt Benckiser. Kolik činí sankce pro jednotlivé firmy, úřad neuvedl. Bez pokuty vyvázl pouze Henkel, který ÚOHS poskytl informace vedoucí k odhalení kartelu. Firmy se zatím proti rozhodnutí úřadu mohou odvolat.

O kartelu promluvil Henkel

Firmy podle antimonopolního úřadu koordinovaly svůj postup při stanovení cen v letech 2000 až 2004. Reckit Benckiser se kartelu účastnil pouze do roku 2002. Vyšetřování zahájil úřad již před třemi lety. Na vyšetřování se tehdy podílela i Evropská komise. Nakonec se kartel podařilo odhalit díky přiznání Henkelu.

Místopředseda ÚOHS Michal Petr:

„Kartel jsme kvalifikovali jako zakázanou dohodu o přímém a nepřímém určení cen, popřípadě jiných obchodních podmínek.“

Vůbec poprvé bylo v kartelové věci ve správním řízení využito procesu takzvaného narovnání. Účastníci řízení díky této proceduře mohou počítat s nižšími pokutami, pokud úřadu poskytnou důkazy o kartelu. Henkel se potom vyhnul pokutě tím, že požádal o úplnou imunitu v rámci takzvaného leniency programu. Ten dává možnost firmám žádat o prominutí sankce výměnou za poskytnutí informací o kartelu, který dosud nebyl antimonopolnímu úřadu znám.