Kvůli důchodové reformě vzrostou sociální dávky

Praha - Kvůli sociálním dopadům důchodové reformy, konkrétně sjednocení daně z přidané hodnoty (DPH) na 20 procentech, se bude zvyšovat hranice životního minima. Tím se také zvýší dávky v hmotné nouzi. Zvýšení daně, které se promítne mimo jiné do cen potravin, léků, tepla nebo vody, chce koalice sociálně slabým kompenzovat také navýšením daňové slevy na dítě o 3 000 korun ročně a mimořádnou valorizací důchodů.

Životní minimum se v současnosti pohybuje na úrovni 3 126 korun pro jednotlivce. Pokud žije lidí v domácnosti více, je to pro první dospělou osobu 2 880 korun, pro další dospělé 2 600 korun a pro děti podle věku od 1 600 do 2 250 korun na jedno. Ministerstvo práce a sociálních věcí je chce v souvislosti s plánovaným růstem DPH zvednout. O kolik to bude, ale zatím neurčilo.

Pokud by se životní minimum zvedlo, rostly by také dávky v hmotné nouzi, které jsou na něj navázány. Mezi tyto dávky patří příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc.

Na podobě důchodové reformy se ve čtvrtek dohodli ekonomičtí ministři. Lidé by si podle nich mohli od roku 2013 dobrovolně převádět tři procentní body z 28 procent superhrubé mzdy, které jdou na sociální pojištění, ze státního průběžného pilíře na individuální důchodové účty u soukromých penzijních společností. Podmínkou je, že částku ve výši dvou procentních bodů přidají ze svého.

Důchodová reforma ale oslabí průběžný systém financování penzí. Výpadek, který tím vznikne, by mělo krýt právě zvýšení DPH. Celkem by to státu vyneslo 58 miliard korun. Vyvedení peněz z průběžného systému přitom má vyjít na 20 miliard ročně. U valorizace důchodů je dopad do rozpočtu propočítán na čtyři miliardy korun, u slev na dani pro rodiny s dětmi na šest miliard. U dávek pomoci v hmotné nouzi prý dopad nelze předjímat.