Mise MMF české reformní plány chválí

Praha – Vládní rozpočtové škrty podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) letos stlačí růst české ekonomiky na 1,75 procenta z loňských 2,3 procenta. Na druhou stranu ale škrtání prospěje schodku veřejných financí. Ten by mohl klesnout ke čtyřem procentům HDP z loňských 4,8 procenta. Podle letošního hodnocení, které je mnohem příznivější než to loňské, se česká ekonomika dobře vzpamatovala z dopadů světové krize. Fond ale upozornil na stárnutí populace, které je podle něj jedním z největších rizik českého hospodářství. Fond také ve střednědobém horizontu v Česku očekává přibližování úrovně produktivity a výše příjmů k zemím evropské patnáctky. To ale bez dalších strukturálních reforem v oblasti penzí, zdravotnictví a sociálního systému po roce 2012 nepůjde.

Vedoucí mise MMF Zuzana Murgašová:

„Rozpočet pro rok 2011 považujeme za zásadní krok pro dosažení fiskální udržitelnosti.“

„Hodnocení MMF je velmi pozitivní. Je lepší, než bylo minulý rok. Je velmi dobré, že ocenili úsporná opatření, která přijala nová vláda. Řekli, že jdeme správným směrem,“ pochvaluje si náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Fond podporuje českou důchodovou reformu

Prodloužení věku odchodu do důchodu fond vítá. Je ale podle něj třeba dalších změn a reforem. A to jak v oblasti penzijního systému, tak i ve zdravotnictví a v sociální sféře. „Jsou tam doporučení týkající se zavedení třetího pilíře v rámci penzijní reformy, to znamená financování prostřednictvím soukromých podnikových systémů pojištění. To v České republice nemá tradici,“ dodává Zídek podrobnosti.

Fond také vítá chystané sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procent. Z hlediska efektivity je to prý vhodný krok. Budou jej však muset podpořit další reformní opatření, aby země dosáhla svého cíle vyrovnat veřejné finance do roku 2016. „Zvýšení příjmu do rozpočtu pomocí zvýšení daně z přidané hodnoty je méně škodlivé než sjednocení daně z příjmů,“ dodala Murgašová.

Fond se kladně vyjádřil i k českému bankovnímu sektoru. Podle výsledků zkoumání odborníků je stabilní a dostatečně silný na to podpořit ekonomický růst země. Rizikem ale pro tuzemské banky mohou být případné problémy jejich zahraničních matek.

Odborníci z MMF navštěvují Česko každý rok. Jde o povinnou misi podle stanov fondu. Zástupci stejně navštěvují každý z členských států MMF a zabývají se vývojem ve fiskální i měnové politice, vývojem finančního sektoru a strukturálními změnami. Závěrečnou zprávu tým MMF zveřejní v úterý odpoledne.

Vydáno pod