ČSTV plánuje odvolat dozorčí radu i představenstvo Sazky

Praha - Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) chystá návrh na odvolání představenstva i dozorčí rady loterijní společnosti Sazka. Vyplývá to z návrhu žádosti o mimořádnou valnou hromadu ze strany ČSTV, jehož obsah zveřejnily Hospodářské noviny. Podle návrhu by měl do Sazky vstoupit nový investor Gladiolus, za kterým stojí investiční skupina Penta s E-Invest ovládaným Martinem Ulčákem, úpisem až 54 procent akcií v hodnotě 1,68 miliardy korun. Zároveň by se měly změnit i stanovy Sazky, což je nutnost pro vstup jakéhokoli strategického investora. Kdy se valná hromada sejde, zatím není jasné. Následná změna stanov by měla zajistit, že ředitelem nemůže být současný ani minulý člen představenstva společnosti. Nemohl by se jím tak stát současný šéf Sazky Aleš Hušák, který je nyní zároveň předsedou představenstva.

Sazka je od 17. ledna v insolvenčním řízení. V pondělí jí soud určil předběžného správce. Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka týž den předložila Sazce nabídku na navýšení základního kapitálu o 2,8 miliardy
korun. Za to požaduje 67 procent akcií Sazky. ČSTV, který je hlavním akcionářem Sazky, si podle svého předsedy Pavla Kořana nechá zpracovat analýzy nabídek a bude se jimi zabývat na zasedání výkonného výboru 8. března. Ve hře jsou nyní tři nabídky na Sazku: Komárkovy KKCG, Penty a Ulčákova E-Investu a podnikatele Radovana Vítka, který nabízí za 100 procent akcií firmy miliardu korun. Svazům by v budoucnu Vítek přispíval na jejich sportovní činnost. I jeho nabídku ale výkonný výbor ČSTV podle Radiožurnálu odmítl a ve hře tak zůstává jen nabídka Penty a E-Investu.

Sazka v pondělí uhradila čtyři miliony eur (zhruba 97 milionů korun) za jistinu dluhopisů, které měla uhradit v lednu. Mluvčí Sazky Jan Tuna uvedl, že pondělním uhrazením jistiny dluhopisů neeviduje Sazka z hlediska dluhopisů žádné částky po splatnosti. Podle Vítka Sazka zřejmě vychází z názoru, že splacením bankovních pohledávek insolveční řízení skončí. „Já jsem ale přesvědčený, že v tom okamžiku použiji majoritu v dluhopisech, kterou společně s panem Komárkem kontrolujeme, a nechám ty dluhopisy okamžitě zesplatnit,“ řekl Vítek. Zároveň dodal, že by preferoval spolupráci s loterijní skupinou Synot.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Většinový téměř 68procentní podíl má ČSTV. Přes 13,5 procenta vlastní Česká obec sokolská, přes 5,5 procenta má Česká asociace Sport pro všechny a čtyři procenta Autoklub ČR. Dalšími akcionáři jsou Sdružení sportovních svazů ČR, Český olympijský výbor, Český střelecký svaz, Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů ČR a sdružení Orel.