Místo pošty bude mít výdejní místa na 700 obcí

Praha – Česká pošta plánuje v následujících šesti letech reorganizovat síť svých poboček. V menších obcích nahradí své stálé pobočky výdejními místy se základními poštovními službami. Těchto míst by mělo být 704. Tisícovka poštovních úřadů má být provozována jiným subjektem v rámci projektu Partner. Zhruba 1 600 z aktuálního počtu 3 346 poboček si chce Česká pošta ponechat.

„Nerušíme pošty, měníme pouze obsluhu ve spolupráci se samosprávou nebo jinými subjekty,“ uvedl vrchní ředitel pro poštovní provoz a logistiku České pošty Petr Zatloukal. Optimalizace poštovní sítě má být podle něj provedena do roku 2017, kdy má být poštovní trh plně liberalizován.

Česká pošta o uzavírání nejméně využívaných poboček uvažuje několik let. Podle původních informací chtěla v rámci úspor zavřít kolem 1 500 poboček. Počátkem února se ale se zástupci samospráv dohodla, že bude zamýšlené rušení poboček konzultovat s dotčenými obcemi s půlročním předstihem. Zástupci samospráv poště opakovaně vytýkali, že zatím nepředložila seznam poboček, které chce zrušit.

O náklady na provoz partnerských poboček by se pošta dělila s obcemi

Zamýšlená výdejní místa by zajišťovala výdej a příjem zásilek. Doplněna by byla o motorizovanou poštu, která by poskytovala například peněžní služby. V rámci projektu Partner chce pošta provoz poboček nabídnout v první řadě obcím. Na provoz chce podle Rastislava Horáčka, který má na starosti optimalizaci sítě poboček, přispívat fixní částkou převážně ve výši 70 korun za hodinu a variabilní částkou ve výši 1,50 koruny za jednu transakci.

Senátoři z komise pro rozvoj venkova, kterým dnes pošta svůj plán představila, upozornili na to, že na partnerských pobočkách zatím nemohou být využívány služby Poštovní spořitelny. Poukázal na to senátor a starosta Božího Daru Jan Horník, jehož město už poštovní pobočku provozuje.

Rušení pošt by zkomplikovalo život hlavně starým lidem

Proti rušení venkovských pošt vznikla na Krušnohorsku petice „Nelikvidujte venkov“. Právě k tomu by zánik poboček podle iniciátora petice Petra Pakosty směřoval. Zrušení poboček by zkomplikovalo život především starším občanům, kteří nepoužívají internet a zároveň se obtížně dostávají do měst. Lepším řešením by podle Pakosty bylo zvýšení ekonomičnosti poboček rozšířením služeb na malých poštách například o prodej drobného zboží, léků, lístků na hromadnou dopravu nebo o provoz internetu.

Z pohledu pošty je současný plán velkým ústupkem. Ještě před dvěma lety totiž počítala s tím, že ztrátové pobočky v malých obcích zcela zruší.