Spočítáno: Za sjednocení DPH zaplatí domácnost 289 korun

Praha – Jak na lidi dolehne důchodová reforma? Sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty zvýší životní náklady o 425 korun měsíčně. Proti tomu ale bude působit snížení sociálního pojištění placeného zaměstnavatelem. Reálné příjmy průměrné domácnosti tak klesnou jen o procento, tedy o 289 korun měsíčně. Záleží ale samozřejmě na tom, za co konkrétně utrácí. Změny nejvíce dopadnou na desetinu nejchudších domácností, důchodců se sjednocení DPH díky valorizaci důchodů nedotkne. Vyplývá to z analýzy Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA).

Snížená sazba DPH nyní činí deset procent a základní 20 procent, vláda chce sazby sjednotit kvůli financování důchodové reformy. V nižší sazbě DPH by měly zůstat jen vyjmenované základní potraviny, tedy mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. Zachování těchto potravin ve snížené sazbě daně ušetří průměrné domácnosti podle studie pouze 60 korun měsíčně.

Dopady zmírní konkurenční boj

„Když si promítneme strukturu spotřeby průměrné české domácnosti a mechanicky na ni uvalíme zvýšenou daň bez výjimek, vyjde nám zvýšení nákladu zhruba o 420 korun měsíčně. To je ale horní hranice. Konkurenční boj obchodníků a řetězců jim samozřejmě nemusí dovolit zvýšit ceny o plnou sazbu daně,“ míní ekonom VŠE Petr Bartoň.

Zvýšení DPH lze podle studie považovat za nutné pro důchodovou reformu jen do té míry, do které pokryje výpadek příjmů rozpočtu. „K tomu by ale stačilo sjednotit DPH na 18,4 procenta, nebo zvýšit spodní sazbu na 16,6 procenta,“ uvádí studie. Snížení pojistného zmírňuje dopady sjednocení DPH tím, že v krátkém období zaměstnanci ušetří na daních z příjmu a podnikatelé na pojistném. V dlouhodobém období se zaměstnancům též nepatrně zvýší mzdy.

Změna DPH tvrdě dolehne na rodiny s dětmi

Více postihne sjednocení DPH a snížení sociálního pojištění vedle nízkopříjmových skupin také rodiny s dětmi. Podle výpočtů IDEA by dlouhodobě změny snížily reálné příjmy rodin s jedním dítětem o 456 korun měsíčně, s dvěma dětmi o 629 korun měsíčně a s třemi dětmi o 665 korun. Krátkodobé dopady podle výpočtů jsou ještě vyšší. „Nejhůře dopadnou navrhované změny na domácnosti nezaměstnaných,“ dodal ekonom FSV UK Petr Janský.

Vládní koalice deklarovala, že se pokusí nepříjemné dopady změby DPH zmírnit. Doprovodí je například zvýšením důchodů, zvýšením slev na děti pro rodiny nebo zvýšením životního minima, od něhož se odvozují sociální dávky.

Sjednocení DPH nezpůsobí ale podle autorů radikální změnu v nerovnostech životní úrovně mezi chudými a bohatými. „S výjimkou důchodců ponesou náklady všichni. Procentuální rozdíl mezi nejvíce postiženou a nejméně postiženou příjmovou skupinou je 1,27 procentního bodu,“ uvádí studie. Malé rozdíly plynou z toho, že domácnosti mají relativně podobný podíl výdajů podle daňových sazeb.

Sjednocení DPH uleví veřejným rozpočtům

Deficit veřejných financí by se měl podle navrhovaných změn snížit o 30 miliard korun. K jeho snížení podle studie přispívá 47 miliardami korun zvýšení DPH a dvěma miliardami ostatní efekty včetně úspor na mzdových nákladech. Ke zvýšení deficitu přispívá 19 miliardami korun nižší výběr pojistného.

Snížená desetiprocentní sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, knihy, kulturu a sociální péči. Dráž nás po sjednocení sazeb vyjde i cesta do práce s novinami v ruce. Obojí totiž rovněž nyní daní 10procentní daní. Lidé si připlatí víc také za teplo, vodu nebo i nový byt.

Hyde Park s Liborem Duškem, jedním z autorů studie

Co všechno vlastně podraží? Bojíte se, že se budete mít hůř? Dá se na razantní zvýšení nákladů vůbec nějak připravit? Diskutujte s jedním z autorů studie - ekonomem Liborem Duškem - dnes od 20:10 v Hyde parku.

  • Položky, které sjednocení sazbe DPH prodraží. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2348/234793.jpg
  • Hyde Park autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2226/222510.jpg