Nakladatelé k politikům i čtenářům: Zabraňte masakru knih

Praha – Zabraňte likvidaci českého knižního trhu, volají knihkupci a nakladatelé. Se svou výzvou se dnes obrátili na vládu i parlament. Petici na obranu knih mohou podepsat i čtenáři. Iniciátoři akce se obávají, že po zvýšení daně z přidané hodnoty na knihy z 10 na 20 procent tisíce titulů nevyjdou. Knižní trh podle nich vězí ve slepé uličce. Když zvýšení daně promítnou do růstu cen knih, dramaticky klesne pokles prodaných výtisků a peníze na financování knižní produkce nebudou stejně jako v případě, že náklady plynoucí ze zvýšení daně ponesou sami.

Vláda chce díky plánovanému zvýšení DPH získat peníze na důchodovou reformu. Podle předsedy Svazu českých knihkupců a nakladatelů Vladimíra Pistoria by zvýšení sazby znamenalo „masakr českých knih“, a to nejen beletrie, ale hlavně odborné literatury a učebnic.

Vladimír Pistorius ze svazu nakladatelů:

„Dopad bude velice těžký. V důsledku zvýšení DPH nebudou opravdu vycházet tisíce titulů.“

„Projeví se to především dalším snížením celkového objemu učebnic, které základní školy nakupují dle školského zákona ze státních prostředků, o zhruba deset procent,“ odhadnul Jiří Fraus, majitel největšího českého učebnicového nakladatelství. Pistorius připomněl, že mnohé tituly nejspíš vůbec nevyjdou, protože by při vyšší ceně už vůbec nebyly prodejné.

Vedení svazu argumentuje tím, že už při posledním zvýšení DPH na deset procent produkce poklesla, protože lidé přestali knížky kupovat. Zatímco v roce 2007 při pětiprocentní dani si podle průzkumu průměrný Čech nad 15 let pořídil skoro sedm knih, loni s desetiprocentní DPH to bylo o dvě méně. V roce 2010 na český trh přišlo 17 tisíc titulů, o dva roky dřív 18 500. „Zvýšení daně o pět procent zlikvidovalo v podstatě 1 500 titulů,“ podotkl Pistorius.

Petice na obranu českých knih

Se svou „Výzvou na obranu knih“ se svaz obrací i na čtenáře. Archy této petice jim nabízí na svém webu. Výzvu svaz zveřejnil i na Facebooku.

Za zvýšení DPH na knihy tvrdě zaplatíme, varuje ministr kultury

Na stranu knihkupců a nakladatelů se staví i ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). „Už jsem panu ministrovi financí avizoval, že speciálně u knih, které pokládám za obrovsky přínosnou složku vzdělanosti, je to velmi nešťastné,“ řekl Besser zpravodajskému serveru iDnes. Zároveň připomněl, že zvýšení daně z přidané hodnoty zvýší i ceny vstupenek do divadel a na další kulturní akce, což by se mohlo projevit na návštěvnosti.

Besser je krom toho přesvědčený, že na rozdíl od zvýšení cen potravin se vyšší DPH na knihy a kulturu státu nevyplatí. „Mám už určité výpočty, že to vyvolá zvýšenou potřebu státních dotací do kultury. Chci o tom mluvit s ostatními ministry a v případě, že neuspěji s nižší sazbou DPH, tak budeme muset hledat jiné cesty, jak se s tím vyrovnat,“ uvedl.

Nyní má stát z tržby za knihu deset procent, devět autor, 22 tiskárna, 41 distribuce a 18 procent nakladatel. Ten ze svého podílu hradí i překlad, grafické zpracování, pronájem prostor a další náklady. Po zvýšení daně by podle propočtu svazu stát dostal pětinu, autor asi osm procent, tiskárna zhruba 20 procent, distribuce 38 procent a nakladatel 14 procent. Z tohoto dílu by prý už nemohl vydávat tolik knih jako dosud.

Jiří Besser
Zdroj: ČT24