Nejlepší česká a moravská vína se představují

Praha - Ve sklepení valtického zámku finišují přípravy na otevření letošní degustační expozice Salonu vín. V podvečer se čeká slavnostní zahájení přehlídky, veřejnost si ale bude muset na ochutnávky počkat až do soboty. Účast na večerní akci přislíbila i první dáma Livia Klausová.

Milovníci vína by měli zbystřit. Historické podzemí valtického zámku už v sobotu nabídne ochutnávky těch nejlepších českých vín. Do prestižního výběru Salonu vín se probojovalo 47 vinařů. Mezi vybranou stovkou nejlepších vín mají největší zastoupení odrůdy Rulandské modré, Rýnský Ryzlink, Sauvignon a Chardonnay.

„Salon vín je takovou výkladní skříní našeho vinařství. Sdružuje na jednom místě to nejlepší z našich vinic v takové kvalitě a rozmanitosti, že si v nich vybere opravdu každý,“ říká šéf Národního vinařského centra Pavel Krška.

Nejlepší česká vína se představují (zdroj: ČT24)

Letošnímu Salonu vín dominují hlavně suchá a polosuchá vína. Největší zastoupení vinařů je tradičně z Moravy - Mikulovska, Znojemska, Velkých Pavlovic a Slovácka. Jen tři vystavované vzorky mají původ v Čechách.

Vína je možné ochutnávat zcela volně nebo prostřednictvím některého z programů vedeného sommeliérem. Každoroční přehlídka má sloužit k vzdělávání návštěvníků a propagaci českého vinařství.

Vydáno pod