Kajmana doma chovají stovky Čechů

Praha – Někteří lidé chovají zvířata, protože je to jejich koníček. Potom jsou chovu schopni podřídit veškerý svůj volný čas i rodinný rozpočet. Jiným chov neobvyklých domácích mazlíčků slušně vydělává. Podle chovatele krokodýlů Miroslava Procházky však za tuto vášeň může historie. Před revolučním rokem 1989 se Češi totiž nemohli realizovat jinak než domácím koníčkem. A to nám prý zůstalo dodnes. Chovatelství navíc máme v krvi, vyplývá z našeho zemědělského původu.

Pan Procházka se rozhodl zasvětit svůj čas krokodýlům. Už v dětství si krokodýlí farmu vysnil a dneska má zoologickou zahradu, ve které lze zhlédnout 21 ze 23 existujících druhů. „Chovám tady všechny skupiny - aligátory, kajmany, pravé krokodýly i gaviály. […] Co se týče chovu ohrožených druhů, jsme vlastně jediní v Evropě,“ dodává chovatel hrdě. Před třemi lety navíc pomohl založit Českou asociaci pro chov a ochranu krokodýlů. Chovem krokodýlů se v Česku zabývá asi 25 členů asociace. „Ale jednoho, nebo dva kajmany chová v bytě několik stovek lidí v Čechách,“ dodává pan Procházka.  

Nejprve kočky, pak oceloti a nakonec gepardi 

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Chovatelka velkých šelem Věra Juttnerová:

„Nikdy jsem nepočítala, co nás to měsíčně stojí. Ale vím, že měsíčně objednávám 300 až 350 kilo masa.“

Do zvířat se zamilovala i Věra Juttnerová. Ta tráví většinu nocí s velkými šelmami. Ty totiž přes den radši spí. Všechno však začalo s oblibou perských koček, pak se jí ale zalíbil ocelot a manžel kývl na to, že si ho pořídí. K němu pak manželé koupili i rysy a gepardy. Jejich nákup ale pár nestál nejvíce. Pořízení adekvátního výběhu je dražší než pořízení například samotného geparda. Velmi draho pak přijde i každé zranění. Ani krmení však není za pakatel. „Všechny ty šelmy vyžadují kvalitní maso. Nelze jim dávat něco podřadného, kde je tuk a blány. Takže opravdu kvalitní hovězí, hovězí srdce, kuřata, krůtí maso, králíci, zvěřina, morčata,“ vysvětluje chovatelka.

Chovat exotické zvíře už dnes může v podstatě každý. Největší zverimexy jsou rozlohou podobné supermarketům nebo velkoprodejnám s nábytkem. Největší prodejna v Česku nabízí až sedmdesát druhů zvířat. „Nejzajímavější máme vlastně tři druhy drápkatých opiček, máme tu klokana,“ tvrdí prodavačka Pet Centra Pavlína Ferdová.

Roční náklady na chov (nezahrnuje pořizovací náklady na zvíře a výběh):

  • Menší druh krokodýla 8 000 korun
  • Větší druh krokodýla 13 000 korun
  • Ocelot 12 000 korun
  • Hroch 22 000 korun
  • Lev až 80 000 korun

Třímetrovou krajtu nebo opici navíc Češi mohou koupit bez jakéhokoliv povolení. Kdo se ale v průběhu svého chovatelství nechce dostat do křížku se zákonem, měl by příslušnou veterinární správu kontaktovat už předem. „Kdokoli totiž chce chovat jakékoli to zvláštní, řekněme exotické zvíře, tak musí požádat tu místní veterinární správu o schválení. To znamená, že za určitý poplatek proběhne řízení, že krajská veterina se seznámí s druhy, které ten člověk chce chovat, a i se způsobem chovu. Jestli to odpovídá například i zákonu zvířat proti týrání,“ dodává mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

  • Šelma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235142.jpg
  • Oko krokodýla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235143.jpg
  • Papoušek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235147.jpg