Penzijní fondy budou muset být silné, aby nebankrotovaly

Praha - Penzijní fondy, kam si budou moci lidé v rámci důchodové reformy v budoucnu ukládat část peněz na své důchody, budou muset získat nejméně 50 tisíc klientů, aby získaly licenci. Budou muset mít také povinně čtyři investiční strategie pro své klienty. V dnešním pořadu Partie v TV Prima to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Upozornil také, že vláda plánuje valorizaci důchodů k 1. lednu příštího roku.

Fondy budou jen jedním z pilířů budoucího systému. Jejich minimální požadovaný počet klientů je podle ministra nutný k tomu, aby fond nebyl malý, a tedy zranitelný. „Každý fond povinně bude muset mít čtyři licencované a kontrolované strategie,“ dodal s tím, že žádný z nich nebude smět mít méně strategií.

Konzervativní strategie bude představovat investice pouze do dluhopisů, vyvážená do dluhopisů i jiných cenných papírů, v dynamické strategii bude fond moci investovat i do akcií. Ve všech případech však bude smět nakupovat pouze cenné papíry kótované na burze.

Čtvrtou povinnou strategií budou nákupy výlučně státních dluhopisů. „To je moje dítě, každý si své dítě hýčká,“ řekl Kalousek. Tato strategie podle něj nabídne klientům stejnou jistotu jako průběžný systém. Základní podmínkou však podle něj bude důsledné oddělení majetku akcionářů fondu od vkladů klientů. „Čínská zeď,“ nazval to ministr.

Nízké poplatky ve fondech zajistí konkurence

Peníze klientů budou spravovat současné penzijní fondy prošlé novým licenčním řízením a nově založené penzijní společnosti. Konkurence mezi fondy pak podle něj bude tlačit dolů jejich náklady. „Jestliže budeme trvat na limitu 50 tisíc klientů, tak na tom trhu bude, troufnu si odhadnout, deset 12 silných penzijních fondů, které si budou navzájem konkurovat a jejichž výsledky budou rozdílné,“ řekl Kalousek.

Klient podle něj bude mít možnost si přesouvat své peníze mezi fondy a tyto fondy budou mít povinnost zhruba do měsíce jeho peníze převést. Klient bude mít také možnost pružně měnit zvolenou investiční strategii, třeba i několikrát za rok, například jednou za dva měsíce.

Sjednocení DPH vykompenzuje důchodcům valorizace

Kabinet plánuje v souvislosti s důchodovou reformou sjednotit daň z přidané hodnoty. To ale bude podle Kalouska nutné současným důchodcům kompenzovat, aby si nepohoršili. Ke zvýšení penzí by proto mělo dojít od 1. ledna 2012. Zvýšení důchodu bude vycházet mimo jiné z cenového vývoje za poslední letošní čtvrtletí, odkdy by vláda chtěla u části zboží a služeb zvýšit daň z přidané hodnoty ze současných deseti na 20 procent.

„Ten čtvrtý kvartál se skutečně nějakým způsobem promítne do výše indexu spotřebitelských cen a o to bude valorizováno pro rok 2012,“ popsal ministr financí.

Zavadil: V ČR probíhá nemoc šílených krav

Podoba zvolené důchodové reformy se nelíbila Kalouskovu oponentovi v diskusi, předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavu Zavadilovi. Označil ji za přinejmenším podivnou. „Já se dokonce domnívám, že tady v České republice ještě pobíhá pozůstatek nemoci šílených krav, protože některé věci jsou skutečně šílené,“ prohlásil.

Za naprosto nepřijatelné pro odbory označil to, že se budou vyvádět peníze z dosavadního průběžného systému do kapitálových fondů. Řada lidí podle něj nebude mít peníze na to, aby si připlácela na důchodové připojištění, a důchody vyplácené státem z průběžného systému budou stále nižší, varoval.

  • Důchodce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2331/233038.jpg
  • Jaroslav Zavadil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2338/233747.jpg
Vydáno pod