V sídle firmy jen poštovní schránka? Ne, řekli ministři

Praha – Firmy budou muset v obchodním rejstříku zveřejňovat místo, kde skutečně sídlí. Počítá s tím novela obchodního zákoníku, kterou dnes schválila vláda. Tato povinnost společnostem od roku 2009 odpadla, což vedlo k tomu, že řadu firem bylo velmi obtížné kontaktovat. Vlastníci nemovitostí, v nichž firmy někdy bez jejich vědomí umístily své sídlo, se navíc proti této praxi neměli možnost bránit. Novela obchodního zákoníku kromě toho usnadňuje rušení prázdných firem a ruší nutnost zveřejňovat rodná čísla lidí spojených s obchodními společnostmi ve veřejné části obchodního rejstříku.

V posledních letech se často setkáváme s praxí, že v místě, kde má firma podle obchodního rejstříku sídlit, nalezneme pouze dopisní schránku, firmu samotnou nelze dohledat. A právě to má podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) změnit novela, které dnes dali ministři zelenou. „Bude nutné, aby firma do obchodního rejstříku napsala, jaký má právní vztah k nemovitosti, ve které sídlí,“ uvedl Pospíšil.

Likvidátora nebudou muset schvalovat statutární orgány

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Dalším cílem novely je usnadnění likvidace takzvaných prázdných společností. Změna má zjednodušit procesní postupy likvidátora při likvidaci. Návrh odstraňuje obecnou podmínku likvidace, kterou je předkládání návrhu na rozdělení likvidačního zůstatku nebo zprávy o naložení s majetkem ke schválení statutárnímu orgánu právnické osoby. Pokud likvidátora ustanovuje soud z řad insolvenčních správců, není nutné, aby jej schvaloval statutární orgán.

„Jedním z cílů novely obchodního zákoníku je, aby údaje v obchodním rejstříku věrněji odrážely skutečný stav věcí. Novela by tak mohla přispět k tomu, že rejstříku ubude dávno nefungujících společností, protože jejich likvidace bude o něco snazší,“ konstatoval Jan Procházka z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Rodná čísla zmizí z veřejné části rejstříku

Veřejně dostupná by už neměla být ani rodná čísla osob navázaných na obchodní společnosti. I nadále se ovšem budou zapisovat do neveřejné části rejstříku. „Povinnost zapisovat rodná čísla do neveřejné části obchodního rejstříku je odůvodněna především technickými parametry informačního systému obchodního rejstříku, protože rodná čísla jsou používána jako nejčastější identifikátor,“ vysvětlili autoři návrhu.

Závazné formuláře pro zápis do obchodního rejstříku nebudou přímo přílohou vyhlášky, ale ministerstvo spravedlnosti stanoví závaznou podobu formuláře na webu.