Zapomeňte na fronty u pokladen, platební revoluce přišla do Česka

Praha – Tuzemské banky už sice karty pro bezkontaktní platební styk vydávají, Češi se ale mohou na rychlé placení těšit až na podzim. První takovou kartu vydala minulý čtvrtek Citibank, která na projektu spolupracuje s karetní asociací MasterCard. K podobnému kroku se chystá i Česká spořitelna ve spolupráci s platební společností Visa. Zatím ale na tuzemském trhu chybí terminály, které by takové karty byly schopné přečíst.

Pět vteřin a je zaplaceno

Dalibor Chvátal:

„Na základě praktických testů mohu potvrdit, že transakce prostřednictvím karty PayPass je rychlá, jednoduchá a velmi pohodlná. Zaplacení zboží trvalo řádově pět vteřin. V bezkontaktních platebních technologiích vidím cestu ke snížení počtu hotovostních transakcí, a tím i větší komfort pro zákazníky.“

Komentář Dalibora Chvátala (zdroj: ČT24)

Oproti standardní platbě nová technologie umožní zákazníkům platit pouze přiložením karty ke čtečce speciálního terminálu. Ta si po přiložení karty a pípnutí načte data a platbu do určité předem nastavené částky uskuteční bez nutnosti zadat PIN. Náhodného stržení peněz z karty při průchodu kolem terminálu se prý ale Češi bát nemusejí. „Je to podobné, jako když používáte běžné čipové karty, třeba u svého autobusového dopravce, kde taky člověk přiloží kartu a odchází dál do autobusu,“ ubezpečuje ale budoucí držitele karty šéfredaktor finančního serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal.   

Karta je navíc pojištěná bezpečnostními limity a banka může nastavit i náhodné ověřování platby za pomocí PIN kódu. Ten si při transakci banka vyžádá i v případě, že karta zaznamená několik po sobě následujících bezkontaktních transakcí. Toto opatření slouží jako potvrzení, že uživatel karty je jejím držitelem, což snižuje možnost podvodu v případě odcizení či ztráty karty.

Do podzimu mohou Češi karty zkoušet třeba na Slovensku

Novinka se v podstatě od běžné karty vzhledem neliší. Jediným odlišením je logo na pravé straně karty, které ji označuje jako bezkontaktní. Citibank nyní bezkontaktní technologii nabízí v kreditní kartě Shell MasterCard. „Na bezkontaktní kreditní kartě Shell MasterCard od Citibank zůstávají všechny dosavadní funkce, parametry a výhody beze změn. S touto novou kartou je možné stále platit i obvyklým způsobem,“ uvedl Bhaskar Katta z české Citibank.

VÝHODY NOVÉ PLATEBNÍ METODY:

  • Statistiky ukazují, že lidé platí 85 procent nákupů v hodnotě do 500 korun v hotovosti.
  • Transakce potrvá jen pár vteřin.
  • Fronty u pokladen se zmenší.
  • Na těžké mince můžete zapomenout. Na drobné platby budou karty ideální.
  • Počet případů podvodného jednání se s používáním bezkontaktních karet v Evropě nezvyšuje.
  • Majitel jednoduše zaplatí za drobné nákupy, noviny, kávu, občerstvení nebo lístek městské hromadné dopravy.

Podle Chvátala není technologie sama o sobě na českém trhu novinkou. Přítomná je totiž v tuzemsku už od roku 2002. Uvést ji do praxe ale vyžaduje určitý proces. „Očekává se, že někdy o prázdninách, v podzimních měsících by měly být první bezkontaktní terminály pravděpodobně v rámci nějaké sítě hypermarketů,“ tvrdí Chvátal. Zatím ale mohou Češi nové karty zkoušet pouze v zahraničí.

Evropa nás předběhla

Bezkontaktní platební technologie byla poprvé v Evropě představena ve Velké Británii v roce 2007. Celkový počet obchodníků, kteří akceptují bezkontaktní karty MasterCard PayPass, je zhruba 311 000 ve 37 zemích světa, například ve Velké Británii, Polsku, Turecku, Francii, Švýcarsku nebo na Slovensku.

Na Slovensku byla bezkontaktní technologie použita například pro bratislavskou městskou kartu. Kartu je možné použít při nákupu zboží a služeb se speciálními slevami nebo jako průkaz do knihovny. Ve spolupráci se společností MasterCard plní i funkce běžné platební karty včetně použití při mezinárodním platebním styku. Karta slouží i jako předplacená jízdenka v bratislavské městské hromadné dopravě. V Praze takzvaná karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny a držitelé na ni také získají různé slevy.

Kartu jste zapomněli? Zaplaťte telefonem 

Dalibor Chvátal:

„Pokud si někdo nechce pořizovat kartu, tak v zahraničí už banky vydávají takzvané 'stickery', to je vlastně taková papírová nálepka, kterou vezmete, nalepíte na telefon, s tím můžete chodit a platit.“

Česká republika trochu zaspala. Jinde v Evropě už lidé platí čímkoliv, na co nalepí kousek papírku. Chvátal ale věří, že i přesto, že jsou Češi konzervativní, tak si rychle zvyknou a nová technologie se jim bude zamlouvat. Jediným zádrhelem by podle něj mohla být cenová politika bank, které budou tyto karty vydávat. „Pokud tyto karty budou nějakým způsobem drahé, více zpoplatněné, tak Češi jsou z podstaty odpůrci bankovních poplatků, tím pádem je možné, že by tuto novou technologii nechtěli využívat,“ dodává.

  • Koruna zdroj: Český rozhlas http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2178/217725.jpg
  • Opencard autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2091/209068.jpg
Vydáno pod