Vyšší DPH má být na návrh Bezděkovy komise - realita je ale jiná

Praha – Koaliční strany se ještě před volbami dušovaly, že Česko nepostihne zvyšování daní. Nyní se děje pravý opak a koalice hlásá, že musí zvýšit DPH, aby byly peníze na důchodovou reformu a současně aby došlo k zjednodušení daňového systému. Ve svých argumentech se přitom ohání doporučeními Bezděkovy komise. Realita však je jiná, lidé kolem Bezděka prý nic takového nenavrhli.

Vládní strany v současnosti obhajují zvyšování daně z přidané hodnoty tím, že daly na rady Bezděkovy důchodové komise. „Sbližování sazeb daně z přidané hodnoty budeme dělat na základě závěrů Bezděkovy komise,“ uvedl předseda vlády Petr Nečas (ODS) ještě v polovině listopadu loňského roku. Ti, na které se odvolává, však nyní Nečasova slova dementují, mezi nimi i člen bývalé Bezděkovy důchodové komise Jiří Rusnok: „Je to dezinterpretace závěrů Bezděkovy komise… Považuji za komunikačně nešťastné spojovat ty dvě věci dohromady.“

Bezděkova komise tedy vládě nikdy neradila zvýšit DPH kvůli tomu, čemu teď Nečasova vláda říká důchodová reforma. Vláda měla podle expertů zvýšit DPH jen v případě, že by zároveň občanům a firmám výrazně snížila sociální pojištění. Na důchodovou reformu si měl Nečasův tým podle Bezděkovy komise vydělat jinde. „Už přitom, když se závěry Bezděkovy komise zveřejnily, tak to nepochopení nastalo jejich nepochopením v médiích a bohužel to vláda převzala,“ dodal Rusnok.

Jak to všechno začalo?

Miroslav Kalousek:

„Sjednocení sazby DPH by samozřejmě zdražilo spotřební koš pro ty nejzranitelnější.“

„V době krize pokládáme zvyšování daní za škodlivé pro ekonomiku,“ říkal ještě loni v květnu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Vědomě, vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně,“ kvitoval mu premiér před parlamentními volbami roku 2010.

Zvýšení daní bylo ještě před volbami zakázané slovo. Dnes chtějí pravicové strany zvýšit DPH o rekordních 58 miliard, což je největší zvýšení daní v historii. I přesto, že zároveň mírně spadnou přímé daně rodinám s dětmi.

To, že dvě nejsilnější strany vládní koalice porušily svůj slib, si dnes nepřipouštějí. „Jsem přesvědčen, že my neděláme opravdu nic jiného, než že realizujeme to, co jsme slíbili před volbami. My jsme říkali, že likvidace deficitu a likvidace zadlužování nemůže být nebolestivá operace,“ hájí se Kalousek.

Vláda tvrdí, že z peněz, které vybere na vyšších daních, zaplatí důchodovou reformu. S pomocí vyšší daně z přidané hodnoty chce pokrýt výpadky příjmů poté, co se část odvodů na důchody přesune do soukromých fondů. Každý Čech ale měsíčně zaplatí o 250 až 300 korun víc. Zdraží totiž téměř všechny základní věci. „Pokud my provedeme zvýšení daní, ať už je to přímé, nebo nepřímé, které bude více než padesát miliard korun, tak jak je to naplánováno, tak podle mého je to popření pravicové politiky,“ myslí si analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Bohuslav Sobotka, úřadující předseda ČSSD:

„To žádná důchodová reforma není, je to daňová reforma, která dolehne velmi nespravedlivě zejména na střední vrstvy. Tím, že my sjednotíme DPH, tak pro naše občany tady vytvoříme daňové peklo.“

Čím dřív se vyšší DPH zavede, tím dřív se na vše zapomene

Ministr financí může s takto vybranými desítkami miliard výrazně zkrotit schodek státního rozpočtu. Přesně podle klasické poučky Niccola Machiavelliho, že nejtvrdší kroky je nutné provést na začátku vládnutí, přijde zdražení hned po prvním roce Nečasovy vlády. „Jedna věc je, že za dva roky jsou lidé schopni na to zapomenout, protože si zvyknou, že jsou věci dražší. Druhá věc je, že ta reforma může přinést nějaké výsledky a oni budou schopni před dalšími volbami tyto výsledky prezentovat jako své úspěchy,“ vysvětlil ekonomický redaktor Hospodářských novin Jaroslav Plesl.

Vláda navíc vůbec nemusí vybrat tolik, kolik si od zvýšení DPH slibuje, protože lidé logicky přestanou utrácet. Tento strašák pak může přidusit křehký růst českého hospodářství, jak dokládá Plesl: „Myslím, že největší problém vlády vlastně nebude ani to samotné zdražení a jak na to budou reagovat obyvatelé, ale jak se to potom projeví na celkovém stavu ekonomiky.“

Vláda od října nejen zvýší DPH a přidá důchodcům, ale zároveň mírně sníží přímé daně rodinám s dětmi. Většině ostatních ale kabinet zvýšení daní nijak nenahradí. Na vyšší DPH tak nejvíc doplatí lidi bez dětí, nezaměstnaní, ale taky pacienti. Naopak penzistů se vyšší daně příliš nedotknou.

  • Jiří Rusnok autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1587/158667.jpg
  • Dětský koutek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/977/97683.jpg
  • Zvýšení DPH autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2348/234793.jpg