Správce Sazky žádá o zákaz nakládání s majetkem firmy

Praha – Předběžný insolvenční správce Sazky Josef Cupka žádá Městský soud v Praze, aby vedení loterijní firmy mohlo nakládat s majetkem jen s jeho souhlasem. Vyplývá to z informací uvedených v insolvenčním rejstříku. Cupkovi se nelíbí, že představenstvo Sazky minulý pátek schválilo dvě smlouvy se společností Gladiolus, kterou založili uchazeči o Sazku Penta a eInvest. Právní zástupce podnikatele Vítka Tomáš Rybář návrh Cupky podporuje. Soud by měl o jeho návrhu rozhodnout do středy.

Sazka jedná v rozporu s insolvenčním zákonem

Předběžný insolvenční správce Sazky Josef Cupka:

„Žádám soud o předběžné opatření, podle kterého by dlužník (Sazka) mohl se svou majetkovou podstatou nakládat jen po předběžném souhlasu správce.“

„Na základě první smlouvy má Sazka čerpat úvěr ve výši přibližně 2,5 miliardy korun poskytnutý společností Gladiolus, který má být zajištěn majetkem dlužníka,“ uvedl Cupka. Druhá smlouva podle něj zřizuje nový orgán, takzvaný řídicí výbor, který je tvořen převážně zástupci firmy Gladiolus. Výbor bude udílet pokyny představenstvu Sazky, a to pod sankcí 300 milionů korun za jejich nesplnění. Podle Cupky je postup Sazky „v příkrém rozporu“ s ustanovením insolvenčního zákona.

„Nyní Městský soud v Praze zhodnotí, zda nedošlo ve věci k výraznému posunu a zda je ze strany dlužníka respektováno ustanovení insolvenčního zákona,“ sdělila mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Připomněla, že Cupkův návrh se obsahově kryje s předchozím návrhem na předběžné opatření od společnosti KKCG, kterému soud částečně vyhověl.

Sazka s požadavkem správce nesouhlasí

Prohlášení Sazky:

„Dlužník trvá na tom, že ustanovení předběžného správce je v daném případě nadbytečný a zcela nedůvodný zásah do provozu podniku dlužníka, který může ještě více negativně ovlivnit jeho každodenní provoz.“

Sazka se dnes proti ustavení Cupky předběžným správcem odvolala. Společnost podle insolvenčního rejstříku zpochybnila nestrannost Cupky, který v minulosti figuroval v konkurzním řízení na majetek podnikatele Václava Fischera. Sazka poukázala na to, že Fischerovým věřitelem tehdy byla skupina KKCG Karla Komárka, která se nyní o loterijní firmu uchází. Kromě toho nebyly splněny objektivní podmínky pro ustavení správce podle insolvenčního zákona, dodala Sazka.

V současnosti společnost čelí dvěma návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala KKCG, druhý podnikatel Radovan Vítek, který tvrdí, že je největším věřitelem Sazky. Podle informací serveru Česká pozice Komárek a Vítek dohromady vlastní již zhruba 80 procent dluhopisů Sazky. Tu do problémů dostala především stavba pražské O2 areny. Oba navrhovatelé se zároveň o Sazku ucházejí. Třetím zájemcem o loterijní firmu jsou Penta a eInvest.