Milionáři dobývají Hongkong

Hongkong - Milionářů v Hongkongu rapidně přibylo. Jejich počet ve zhruba sedmimilionovém měste stoupl za rok skoro o polovinu, a to na více než 550 tisíc. Vyplývá to z průzkumu Citibank mezi necelými pěti tisíci místními. Prakticky to znamená, že v jednom z nejdůležitějších finančních center světa je milionářem každý desátý dospělý.

Přes milion hongkongských dolarů už má víc než půl milionu tamních obyvatel. „Je to největší skok od doby, kdy Citibank se svou každoroční studií začala, tedy od roku 2003,“ řekl Čou Jung-can, náměstek generálního ředitele ze Citibank Honkong. Hongkongský milionář si ovšem za svůj milion nemůže koupit tolik, jako jeho americký kolega. Hodnota amerického dolaru je totiž zhruba osmkrát větší než toho hongkongského. To je také možná důvod, proč se v Americe milionářem stane pouze zhruba jeden ze sta Američanů.

Výše majetku, kterým disponují dolaroví milionáři z Asie, přesáhla přitom majetek milionářů z Evropy. Podle britského ekonomického listu Financial Times je to však i zásluha lepšího stavu akciových trhů v Hongkongu, Indii a Číně. Na konci roku 2009 byly v Evropě zhruba tři miliony milionářů, což je přibližně stejně jako v oblasti Asie a Tichomoří.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

V Hongkongu vznikají nové pobočky

Souhrnná výše majetku boháčů v Asii ale vystoupila na 9,7 bilionu dolarů (asi 204,1 bilionu korun), zatímco v Evropě je 9,5 bilionu dolarů (zhruba 199,9 bilionu korun). Růst počtu bohatých klientů zaregistrovaly i banky. Řada z nich proto v posledních letech expanduje hlavně v jihovýchodní Asii, kam někdy přesouvají i celé týmy. Klíčové zaměstnance posílají zakládat nové pobočky například v Singapuru či právě Hongkongu.

Americké dolary
Zdroj: ČT24
Vydáno pod