Pařížský týden módy skončil, šetřilo se na modelkách

Paříž - V Paříži dnes skončila prestižní módní show a svátek všech milovníků módy - Fashion Week. Během několika dnů se zde protočily miliardy dolarů, luxusní večírky a briliantové šperky. I když se přehlídky blýskaly stejně jako loni, módní svět pochopil, že musí šetřit. Klesají například honoráře TOP modelek a designéři šetří na reklamě.

Podle špiček světové i české módy se svět krásy za poslední tři roky změnil. „V zahraničí modelkám klesly příjmy zhruba o 20 procent, hlavně se jedná o TOP modelky,“ dokládá ředitelka Czechoslovak Models Milada Karasová. "Dřív se vyhledávaly spíš nové tváře a teď designéři sázejí na jistotu," dodává modelka, Miss ČR 2006 a Miss World 2006 Taťána Kuchařová.

Stále vyšší zájem o modelky po třicítce

Pařížský Fashion Week (zdroj: ČT24)

Nejžádanější modelky světa jsou teď třicátnice. Výjimkou nejsou ani ženy starší 36 let. Pro mladé dívky je tak ve světě módy daleko těžší se prosadit, než tomu bylo dřív. Třeba v Paříži si za přehlídku vydělají asi tisíc eur, v Čechách se musí spokojit s mnohem nižším výdělkem. Mladé dívky, které si své jméno ve světě modelingu teprve budují, si za večerní módní show berou dva až čtyři tisíce korun.

Nejdražší modelkou světa je v současnosti Brazilka Gisele Bundchenová, která loni inkasovala téměř 25 milionu dolarů. Do trojice nejlépe placených patří i Heidi Klum a Kate Moss. I české TOP tváře si podle odhadů přijdou na stovky tisíc až miliony dolarů ročně. „Nejlépe placenou modelkou je stále Eva Herzigová, na druhém místě je Karolína Kurková,“ upřesňuje Karasová.

I když peníze, které se ve světě módního byznysu ročně protočí, v posledních třech letech klesly, výdaje na propagaci módy a šperků se stále pohybují celosvětově ve stovkách miliard dolarů.

  • Taťana Kuchařová zdroj: tatanakucharova.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238229.jpg
  • Eva Herzigová zdroj: Czechoslovak Models http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238233.jpg