V lednu vzrostla průmyslová i stavební výroba

Praha - Průmyslová výroba v lednu meziročně vzrostla o 16,9 procenta po prosincovém revidovaném růstu o dvanáct procent. Kladně se na tom podepsala hlavně výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Ve stejném období vzrostla i stavební výroba, a to o 8,3 procenta. Po očištění od sezonních vlivů meziměsíčně klesla o 0,9 procenta. Stavaři zahájili během letošního prvního měsíce výstavbu více bytů, počet dokončených bytů se však ve srovnání s minulým rokem propadl.

Analytik ČSOB Petr Dufek za pozitivní v oblasti průmyslové výroby považuje zejména růst nových zakázek a zvýšení zaměstnanosti v průmyslu. „Teď už jen zbývá čekat, kdy se na úspěch průmyslu začnou ve větší míře nabalovat služby, aby se růst ekonomiky zrychlil a vytvářel celkově více nových pracovních míst,“ uvedl.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů český průmysl proti loňskému lednu vzrostl o 14,1 procenta. Letošní leden měl ve srovnání s tím loňským o jeden pracovní den více. Nejvíce přispěla k meziročnímu růstu průmyslu automobilová výroba. Statistici zaznamenali i růst výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroby elektrických zařízení. Naopak pokles byl ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, ve dřevozpracovatelském průmyslu a výrobě usní a souvisejících výrobků.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v lednu meziročně vyšší o 18,1 procenta a z přímého vývozu podniků o 20,1 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách meziročně vzrostly o 16,6 procenta, uvedl ČSÚ. V sedmadvaceti zemích Evropské unie loni v prosinci průmyslová výroba podle Eurostatu meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 7,7 procenta.

Stavební výroba vzrostla o 8,3 procenta

Produkce v pozemním stavitelství vzrostla vzhledem k nízké srovnávací základně o 8,7 procenta, inženýrské stavitelství zvýšilo výkon o sedm procent. Index stavební produkce jako celku se v lednu 2011 podle ČSÚ pohyboval na úrovni roku 2004 a ve srovnání s lednem 2009 byl o téměř dvacet procent nižší. Počet zahájení stavby bytů v rodinných domech rovněž meziročně vzrostl. „Tento nárůst byl ovlivněn neobvykle nízkou srovnávací základnou z ledna 2010, kdy počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně klesl o více než 40 procent,“ uvedli statistici.

„Letošní rok bude pro stavební výrobu dramatickým. Stavebnictví je v útlumu jako celek. V podstatě od roku 2009 jsme nezahájili jediný větší dopravně infrastrukturní projekt,“ řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. „V úhrnu lze ten rok hodnotit pozitivně, ale to, co přijde, ale asi už tak pěkné nebude,“ souhlasí analytička ČSÚ Drahomíra Dubská.

„Hodnotu stavebních povolení táhl dolů zejména pokles zájmu o výstavbu fotovoltaických elektráren a také nebytových budov,“ sdělil statistický úřad. Naopak růst vykázaly orientační hodnoty bytových budov a také ostatních staveb, což jsou hlavně stavby dopravní infrastruktury. Stavebnictví v celé Evropské unii podle údajů Eurostatu v prosinci 2010 meziročně kleslo po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o osm procent. Pozemní stavitelství se snížilo o 6,3 procenta, inženýrské o 17,3 procenta.

Vydáno pod