Evropský průmysl v lednu posiloval

Brusel – Průmyslová výroba rostla v lednu v eurozóně stejným tempem jako v prosinci, tedy o tři desetiny procenta. V celé Evropské unii naproti tomu průmysl citelně zrychlil růst z prosincových 0,2 procenta na lednových 0,6 procenta. Vyplývá to z čerstvých údajů Eurostatu.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku průmysl v zemích platících eurem v lednu letošního roku stoupl o 6,6 procenta a v celé evropské sedmadvacítce vzrostl o 6,8 procenta.

„Oživení v průmyslu pokračuje. Ovšem leden se nachází před vypuknutím nové ropné krize. Bude tak záležet především na vývoji v únoru a březnu. Pak teprve uvidíme, jak je oživení odolné,“ řekl agentuře Reuters Carsten Brzeski z ING.

Pokud by průmyslová výroba v únoru a březnu tempo růstu z ledna udržela, přispěla by zásadně ke zvýšení HDP v prvním čtvrtletí letošního roku. Podle Bena Maye z Capital Economics by HDP v eurozóně mohl proti předchozím třem měsícům vzrůst o zhruba jedno procento. V posledním čtvrtletí loňského roku přitom ekonomika eurozóny rostla mezičtvrtletně o pouhých 0,3 procenta.

Nejrychleji v meziměsíčním srovnání se lednová průmyslová výroba zvýšila na Maltě s růstem o šest procent, v Estonsku o 4,2 procenta a v Česku o 3,5 procenta. Klesala naopak v Portugalsku o 4,2 procenta, Finsku o 2,8 procenta a Lotyšsku o 2,4 procenta.

Průmyslová výroba v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat