Eni chce prodat třetinu České rafinérské Gazpromu

Praha - Podle serveru Česká pozice.cz hodlá italská ropná a plynárenská skupina Eni prodat třetinový podíl v České rafinérské ruské společnosti Gazprom. Serveru potvrdily informace vládní zdroj i další dva zdroje z petrochemického průmyslu. Podle vysoce postaveného manažera z velké společnosti působící na českém trhu již Eni dala vědět dvěma zbylým akcionářům, společnosti Unipetrol a Shell, že jedná s Gazpromem o prodeji svého podílu. Unipetrol přijetí nabídky potvrdil.

V současnosti drží většinu akcií České rafinérské Unipetrol s 51 procenty, Eni pak drží přes 32 procent akcií a zbývajících více než 16 procent má britsko-nizozemský Royal Dutch Shell. Společnosti v rafinériích v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou přepracovávají ropu v množství odpovídající jejich vlastnickým podílům. „Můžeme potvrdit, že společnost Eni nás o této záležitosti informovala, v současnosti probíhá vzájemná komunikace,“ prohlásil mluvčí Unipetrolu Bořek Konečný.

Podle České pozice.cz zapadá zpráva o prodeji podílu v České rafinérské, který drží italská Eni, ruské společnosti Gazprom, nejen do obecného kontextu velmi dobrých vztahů mezi Kremlem a italským premiérem Silviem Berlusconim, ale i do konkrétní spolupráce mezi těmito dvěma giganty.

Eni a Gazprom spolupracují od roku 2006

V roce 2006 uzavřely firmy Eni a Gazprom dohodu o strategické spolupráci. Letos 16. února podepsali šéfové Eni a Gazpromu, Paolo Scaroni a Alexej Miller, dohodu o budoucím převodu podílu Eni v libyjských ropných polích do rukou Gazpromu. Podpisu byli v Římě přítomni i ruský prezident Dmitrij Medveděv a italský premiér Silvio Berlusconi.

V letošním roce by tak Rusko mohlo ještě více posílit svůj vliv v české petrochemii a energetice. Zatím je významným dodavatelem ropy prostřednictvím ropovodu Družba a přes čerpací stanice Lukoil působí také v prodeji pohonných hmot. K uzavření vertikálního řetězce jim chybí podíl v rafinériích, které přepracovávají ropu na pohonné hmoty a další produkty. A právě to by se mohlo v brzké době změnit.

Česká rafinerská
Zdroj: ČT24